Regata Sv. Nikola
Objavljeno: 10.12.2018.
Na 27. „Regati SV. Nikola“ održanoj od 06. - 09.12.2018. sudjelovao je preko 500 natjecatelja u klasama Optimist, Laser 4.7i Laser radial iz Hrvatske, Italije, Njemačke, Slovenije, Mađarske, Srbije, Njemačke, Francuske Švicarske, Austrije, Monaka, Crne Gore, Poljske, Velike Britanije, Češke, Slovačke, Grčke, Ukrajine.

Regata Sv Nikola je jedna od većih regata u ovom djelu Europe, a na njoj su nastupili brojni reprezentativci, nositelji medalja sa EP-a, te uz to što nam je to kriterijska regata za ulazak u reprezentaciju sigurno jedno veliko iskustvo za naše jedriličare.

U tri dana natjecanja odjedreno je šest regata za klasu laser radial i laser 4.7, te sedam regata za klasu optimist.

U petak po laganoj tramontani jačine 6-8 čvorova sve klase odjedrile su tri plova, dok su u subotu jedan plov uspjeli odjedriti samo optimisti, a laserima je plov prekinut radi nedostatka vjetra.

U nedjelju ujutro već u 8:30 isplovila je flota na more. Uvjeti za jedrenje, jugozapadnjak koji je puhao 10-15 čvorova veliki val koji je dolazio izvana.

Kako se regata održavala na dva regatna polja koja nisu blizu jedan drugome, naš jedriličar Sven Katnić ovaj put je zamijenio svoju jedrilicu sa gumenjakom, te je bio na moru sa laserima.

 Za JD „Val“ su nastupili Ursula Balas, Nika Manestar, Luka Gregović, Bianka Maria Ornik, Leon Kljuš, Carla De Carina, Tin Fike, Edo Fike i Barbara Perušić uz pratnju trenera Svena Katnić i Roberta Jurinčića. Nažalost nakon drugog dana jedrenja Carla je dobila temperaturu tako da nije odjedrila regatu do kraja.

Nika je zaista jedrila odlično, radila konstantno dobra mjesta te zasluženo završila kao 3. djevojčica iza jedriličarki iz Italije i Grčke.

Jako smo zadovoljni rezultatima,. Ostaje malo gorčine za rezultat Ursule, Leona i Tina koji su diskvalificirani radi preuranjenog starta (BFD), te ih je to koštalo još boljeg plasmana.

U najbrojnijoj klasi Optimist, nastupili smo sa četiri jedriličara, zadovoljan sam njihovim jedrenjem, pogotovo što smo među CRO jedrima imali dva jedrililčara u top 10.

Da bi napravili još veći iskorak na međunarodnom nivou, u drugoj godini treba odlaziti na ostale velike regate u inozemstvo(Nizozemska, Italija, Slovenija...)

Sad je pred jedriličarima regata i pripreme na Malti, pa Božić i nakon toga odlazak na Hvar na „Međunarodnu Novogodišnju regatu“.

Tekst: JD Val

 

Top