Fantastičan povratak JD Vala sa PH
Objavljeno: 31.10.2017.
Pregršt medalja i državni naslov za naše djevojčice.

Domaćin ovogodišnjeg Međunarodnog otvorenog prvenstva Htvatske u jedenju u olimpijskim klasama bio je u Makarskoj.

Nastupilo je 190 jedriličara u 130 plovila iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore,Češkei Mađarske.

Vrijedni ogranizatori imali su prva tri dana probleme sa vremenom. Slično kao što i u većini slučajeva sa regatama visokog koeficijenta znaju imati i naši organizatori iz JD Vala kada su prvenstva u Crikvenici.

Tri dana gledalo se je u nebo, more, i osluškivalo vremenska izvješća. Četvrtak i petak zazivala se je pomoć Eola, koja nije dolazila, da bi u u subotu ona bila i preobilna – orkanska.

Kako je riječ o PH, na kojemu se shodno važećim propozicijama mora odraditi 7 plova, JSH je donio odluku da će za osvajanje naslova državnih prvaka biti dovoljna i 3 plova. I ona su i odrađena.

Svaka od tri regate trajala je od 60-65 minuta, te je za konačan fantastičan domet jedriti mudro, koncentrirano a odrešito i beskompromisno.Svaki udar vjetra, svako valić skrivao je iza sebe plan za novu taktiku – trnutačnu i mudru. Složenu za još mlade sportašice i sportaše na početku karijere, koja je već posuta uspjesima... Na pogrešni start nije se smjelo niti pomisliti.

I upravo u tim trenucima naše jedriličarke UrsulaBalas i Nika Manestar pokazale su vrhunac znanja, spretnosti, sportskog karaktera.

Na kraju je ispalo da je najteže bilo nositi medalje nakon silaska sa postolja!

Ursula Balas je ponijela zlatnu medalju u ukupnom poretku i u klasi djevojčica, dok je Nika Manestar osvojila treće mjesto i brončano odlčje u ukupnom redoslijedu i srebrnu medalju u konkurenciji djevojčica, dokazavši još jednom da se najbolje radi upravo u JD Valu iz Crikvenice.

Valovci su na prvenstvu bili zastupljeni uspješno i sa Kalistom Pohl (36.) i povratnikom Leonom Kljusom (39), koji se je u brod vratio nakon duge ozljede leđa (14 mjeseci), ali ga je u Makarskoj sreća ponovno zaobišla jer je nastupio virozan.

U klasi Laser radial Sven Djak je završio na vrlo dobrom 24. mjestu.

Prvenstvo Hrvatske koje je bilo u znaku Crikvenice, naših jedriličara i nenadmašnog Roberta Jurinčića, ključnog čovjeka struke. Naime nesmije se smetnuti sa uma, da je ovogodišnji prvak Hrvatske u klasi finn Nenad Bugarin, sada član Labuda, koji je prve kontakte sa morem, jedrenjem, vjetrovima imao upravo sa našim trenerom.

Poznavajući Bradu (Roberta Jurinčića), samozatajnog stručnjaka, koji nikako ne želi sebe eksponirati u prvi plan, što je bio i uvjet prilikom pisanja reportaže o JD Valu u Primorskim novitadima, do proširenja saznanja sa ovog do sada najuspješnijeg nastuoa naših jedriličara morali smo doći pomoćnim kanalima.

Ostali državni prvaci su – Tonči Stipanović laser (JK Mornar), Nenad Bugarin finn – JK Labud.

Juniorke: Karmen Perković – laser radial (JK Labud). Juniori: Dominik Perković (JK Labud).

LASER 4,7 JUNIORKE – URSULA BALAS (Jd Val)

Juniori: Niko Kaštelan (YC Zagreb).

Klasa 420: Antonia Kuštera – Maris Bašić (JK Uskok)

S. Lončarić

 

Top