Crikvenica i Mornar od jeseni jedan klub
Objavljeno: 08.09.2017.
Valter Matošević preuzeo Mornar-Crikvenicu

Novija povijest crikveničkog sporta ne pamti užarenije i burnije ljeto. Posebno ne u redovima rukometaša. Sporta koji je svojom masovnošću i rezultatima desetljećima plijenio pažnju sportske javnosti na ovim prostorima našao se je u popriličnim problemima.

Eminentni rukometni klub Crikvenica kao jedan od ponajboljih klubova u državi, počeo se je rapidno savijati pod bremenom financijskih obaveza,a rapidno se je smanjio broj školske populacije, pa se je i sport našao u sve većim problemima. Posebno tamo gdje propozicije diktiraju broj natjecateljskih pogona.

U nosivim temeljima rukometne piramide grada bili su godinama ugrađeni klubovi Mornar i Selce, te Primorska škola rukometa.

Lagani sunovrat Crikvenice počeo se je nazirati unazad 3-4 godine. Vrsni domicilni igrači počeli su napuštati Crikvenicu. Car Moreno, Jadranko Stojanović, Paolo Grozdek, Bruno Derossi, Igor Montanari, Kristijan Bećiri...Družina koja bi danas u zamišljenom, idealnom sastavu bila u samom vrhu naše elitne lige.

Niže se više nije moglo nego što su to ukazivale tablice na kraju proljetnog dijela prvenstva.

U Crikvenici i Mornaru upalio se je alarm. Toliko intenzivno snažan. da se više nije mogao isključiti. Trenutačno još titra, sve do trenutka dok se u ova dva kluba stvari ne postave i papirnato na svoje mjesto. Aktivnosti su odvijaju svakodnevno na relaciji HRS, RS PGŽ i odgovorni ljudi iz novog (starog) kluba.

Ideja o fuziji ova dva kluba veliko je iznenađenje za nekada ljute sportske rivale. Iako ova dva kluba u posljednjih 37 godina, osim u 3 utakmice kupa, nikada nisu odigrali niti jedne službene utakmice (!) i većinom su se pogledavali preko nišana, našli su dosta brzo spasonosnu formulu. Svaka daljnja aktivnost bila bi dodatna tlaka, produženje agonije.

Papirologija je postala još jedina prepreka koja se riješava u hodu. Oba kluba održali su svoje Izborne skupštine, koje su imale jedinstvenu intonaciju. Ujedinjenje...

Iako je bilo srce ljeta, a termini održavanja krucijalnih sastanaka u pomalo egzotičnim terminima (u Dramlju u 21,30) interes je bio primjeran. Tako i u Crikvenici. Zakotrljala se je akcija, nije baš lavina, ali rezultati se vide.

Potpisan je sporazum u povezivanju ova dva kluba, u kojoj je i Grad Crikvenica supotpisnik, kojemu je itekako stalo da se rukomet na dostjanstvenoj razini nastavi igrati kraj Dubračine.

Mornar-Crikvenica, tako se zove novi klub, nastavljaju ruku pod ruku u Drugoj HRL, za dug i zdrav život rukometa u Crikvenici.

Ono što nije imala Crikvenica u mlađim uzrasnim kategorijama, nalazilo se je kod konkurencije i obratno.

Uvijek ima „pro et contra“, tako i sada u ovom jedinstvenom slučaju u 60 godišnjoj povijesti rukometa na ovim prostorima.

Predsjednik kluba u narednom mandatu biti će Goran Božić, dopredsjednik i sportski direktor Dražen Manestar, dok su članovi predsjednišva Robert Hrelja, Senko Smoljan i Dario Butković.

Na čelo struke doveden je naš proslavljeni reprezentativac Valter Matošević, koji je jučer odradio i prvi trening.

Stjepan Lončarić

 

Top