Ususret plivačkom maratonu Šilo-Crikvenica
Objavljeno: 24.07.2017.
Serijal napisa i najava za našu najstariju sportsku priredbu, 107. maraton Šilo-Crikvenica, izazvao je živahne reakcije naših sugrađana. Javljaju se brojni zaljubljenici u plivanje, ljubitelji sporta, ali i građani koji maraton doživljavaju kao prepoznatljivi brend grada. Tradiciju uz koju su rasli...
Sugeriraju, pitaju, pariticipiraju u kreiranju tekstova.

Najveće zanimanje kod naših građana je za obitelji Šitič, posebno za Karlom. Posljednju dekadu našeg maratona obilježili su tata Slaven, kćerke Karla i Ivana, donekle i sin Ivan. Najprije kao članovi KDP Gardelin, a sada KDP Split.
Gdje su i što sada rade naši dugoprugaši Šitići ?

Tata Slaven izbornik je daljinskog plivanja i upravo je boravio na SP u Mađarskoj. Sa svojom suprugom stvorio je obiteljski „DREAM-TEAM“ kome su na putu .- financije. Normalno da se je obitelj u hodu presložila i djeca su se ozbiljno ulovila knjige.
Karla Šitić, koja je 2008. godine, kao 16-godišnjakinja isplivala rezultat koji strši na listi 10 ikada najboljih ostvarenja u vremenu 42:15 sada je upisala doktorat na Kineziološkom fakultetu.

Ivana Šitić, sestra godinu dana kasnije plivala 47:56 i drži visoko šesto mjesto na vječnoj ljestvici. Sada je studentica pete godine medicine.

Sin Ivan je počeo studirati stojarstvo. Bivši europski prvak nije mogao uskladiti daljinsko plivanje sa fakultetom. Tata Slaven uspoređuje daljinsko plivanje u Mađarskoj i kod nas – „U Mađarskoj juniorski europski prvak ima mjesečnu naknadu 800-900 eura, a Ivan kod nas ima 350 kuna. Naš seniorski doprvak Europe Duje Milan, koji je dvostruki uzastopni i aktualni pobjednik Vašeg maratona, inače iz Kaštela, radi u Hladnjači Split, da bi si osigurao neki novac.“

Sigurno da ćemo 15. kolovoza sa posebnim simpatijama pozdraviti Duju Milana na cilju na Gradskom plivalištu u Crikvenici u pokušaju da spoji i treću uzastopnu pobjedu u nizu na našem maratonu.

S. Lončarić
Top