6. Advent maraton - rekordi su pljuštali
Objavljeno: 28.11.2016.
Cijeli tjedan uoči starta 6. Advent maratona pažljivo su se pratile vremenske prognoze. Upravo zahvaljujući lijepom vikendu, formirala se je startna lista sa impozantnim brojem sudionika. Rekordi su da se ruše, pa će tako biti sasvim sigurno i iduće godine.
Vrlo brzo su sportaši prihvatili ovu po mnogo čemu jedinstvenu priredbu, koja se održava u mirnoj oazi na Kvarneru u razdoblju godine, kada Europa već gleda u prve pahulje snijega, kiše, minuse...
Četiri utrke, skoro tisuću sudionika, po prvi puta i Utrka šapa. Humanitarna utrka s kućnim ljubicima. U prvoj verziji ove utrke tridesetak vlasnika pasa, spremnih za start.
O atraktivnosti staze sigurno će više reći u svojim dojmovima brojni gosti. Od centra i starta na Trgu Stjepana Radića do Selca, dijelom kroz Vinodolsku dolinu, do Kačjaka i natrag. Sa malim, neznatnim usponima i nizbrdicama. I uvijek uz more sa prirodnom inhalacijom za puna pluća. Da rezultati budu bolji, a utrke lakše...
Organizatori sjajni u punoj funkciji promocije Crikvenice i cijele rivijere. Svi na nogama od ranog jutra. Brojni volonteri, djelatnici komunalnog poduzeća, sportskih udruga i klubova. Tehnički organizatori, djevojke iz turističke agencije Via Mea, hotelska kuća Jadran. Perfektno i dojmljivo. 

REZULTATI

MARATON – ŽENE - 1. Marija Vrajić (AK Maksimir) 2:58:38,5, 2. Agness Kiss (Benedek-Team) 3:05:59,2, 3. Maja Urban (AK Maksimir) 3.06:40,7.
U ženskoj konkurenciji maraton je istrčala 21 dama iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Izuzetnu pažnju privukla je svojim nastupom gospođa Jožica Rogelj iz Marathon kluba Novo Mesto koja je rođena sada već pomalo daleke 1947. godine. Njeno vrijeme je respektabilnih 4:14:08. Našoj maratonki Mariji Vrajić (40), pobjednici i ovogodišnjeg 6. izdanja maratona, staza postavljena uz more i brze promjene živopisnog okruženja pogoduju da iz godine u godinu ppstiže visoke domete.

MARATON - MUŠKARCI - 1. Henry Kambol (Benedek-Team) 2:28:06.0, 2. Robert Radojković (Tar Vabriga) 2:36.39,2, 3. Srđan Samardžić (Banja Luka) 2:40:51,6
Pravi, veliki maraton istrčalo je 85 odlično pripremljenih atletičara, koji su se hrabro upustili u borbu prije svega sa svojim tijelom, psihom, potom i štopericom. Brojnim iskušenjima usprkos... Najbolje do sada istrčano i ostvareno vrijeme uz veliku prednost od osam i pol minuta rječito govori o klasi pobjednika. Po kretanju na stazi, sticao se je dojam da bi u jačoj konkurenciji ovaj rezultat bio još i bolji. Maratonci su došli iz Mađarske, Češke, Kenije, Srbije, BiH, Italije i Hrvaske. Maraton nije mogao ni bez našeg majstora dugih staza Pavla Kombola (1960), člana KCBT 1288 Bribir koji je stazu istrčao u vremenu 4:09:10,4.

POLUMARATON - ŽENE - 1. Betty Cehpleting (Benedek-Team) 1:20:05,1, 2. Tamara Čakić (Maraton-Uljanik) 1.28:53,9, 3. Mateja Meško 1:33:26,2.
Jaka i brojna ženska konkurencija polumaratonki okupila je respektabilnu brojku od 132 natjecateljice. Rijeka trkačica sudionica polumaratona stigla je iz BiH, Italije, Srbije, Njemačke, Austrije, Srbije, Mađarske i Hrvatske. Ipak je najviše djevojaka, dama došlo iz susjedne Slovenije. Brojčano dobro zastupani i profesionalno organizirani klubovi (Tekaško Bovec, ŠD Tek je tek, Adidas šola trčanja, Urbani tekački klub) stvarali su dojam da se trči Prvenstvo Slovenije u polumaratonu. Imali smo i našu natjecateljicu Kolombo Car, članicu AK Jadran iz Crikvenice sa vremenom 2:12:02,4.

POLUMARATON – MUŠKARCI - 1. Kibire Moses Kipruto (Benedek-Team) 1:09.55.9, 2. Zoran Žilić (AK Kvarner-Rijeka) 1.13.56,5,3.Tamas Olag (Benedek-Team) 1:14:31,7.
Brojka od 237 takmičara koji su završili utrku djeluje moćno i na najbolji način oslikava popularnost koji je naš maraton dobio u samo šest godina od kada se trči. Još malo pa će i gradske ulice postati pretijesne. Srećom da smo dobili krasan, širok i prostran trg, na kojemu još više dolaze do izražaja impozantne kolone natjecatelja koje kreću prema naslovu prvaka. Pobjednik Kibire Moses Kipruto (35) ostvario je uvjerljivu pobjedu i očito je riječ o atletičaru velikih, svjetskih dometa. Na polumaratonu su trčali atletičari iz Italije, Češke, Austrije, Mađarske, Kenije, Nizozemske a najbrojnije grupe su bile iz Slovenije i Hrvatske. I brojni individualci sa znakovitim nazivima pod kojima su se prijavljivali – Porno grupa, Šašavi ultraši, ali i Vesele Crikveničke marende (Bashota, Lovrić). U gornjem dijelu maratonaca Pavličević iz Bribira, na 62. mjestu istrčao je odlično vrijeme 1:39:36,8.

UTRKA GRAĐANA – ŽENE 1. Tea Oljača (AK Sloboda – Novi Grad) 0:19:22:79.
Mnogo poznatih lica u konkurenciji od 122 natjecateljice. I podosta strankinja. Iako je pobjednica mlada, tek 13 godišnja Tea Oljača, vršnjakinja Matee Jurčić, članice AK Jadrana na 37. mjestu... Slovenke, Mađarice, Talijanke...Brojne članice AK Jadran iz Crikvenice, Delnica, Rijeke, sportašice iz drugih sportskih disciplina našeg grada. Rukometašice, plivačice. Pomnim promatranjem startnih lista i dolaskom na cilj primjećene su naše sugrađanke koje u ljeti plivaju maraton Šilp-Crikvenica, a sada su jurile gradskim ulicama, kao Sofija Marušinac, odlična plivačica CPK Crikvenice I brojne djevojke iz SŠC Dr. Anun Barac, sa svojom profesoricom Ivom Sudan na pedesetom mjestu. Bez znanja svojeg rukometnog trenera Mladena Prskala, odlična golmanica Murvice Sara Mandekić stilgla je na cilj 18. u vremenu 0.24,37.57, da bi dva sata kasnije bila među najboljim pojedinkama utakmice Murvice i Samobora. Lijepe sportske priče iz kolekcije zanimljivosti... Kao ona o najmlađoj Lidiji Halasz (2008), stolnotenisačici iz STK Crikvenice. Dobro su precizni informatičari najavili ovu trku kao Fun run ili Jedermannlauf - svi su trčali, ali ozbiljno...Budite sigurni trčati će i iduće godine. Crikvenica, grad sporta voli sportaše, u obostranoj ljubavi.

UTRKA GRAĐANA – MUŠKARCI - 1. Ivan Dračar (AK Kvarner Rijeka) 0:16;11,87
U konkurenciji od 106 natjecatelja našlli su se učanici Školskog sportskog kluba (SŠC Dr. Antun Barac), liječnici iz KBC Rijeka Running Teama, kojima ovo nije prvi maraton, štićenici Odgojnog doma Mali Lošinj, planinari SD Strilež, STK Crikvenice, VKC...Posebna zanimljvost su bili Kinezi Xiaoli YU i Guangping koji su se držali načela o važnosti trčanja.
Uskoro počinju pripreme za 7. Advent maraton. Očekuju se novi rekordi.


S. Lončarić

Top