Dobro nam došli maratonci

Crikvenica se može pohvaliti sa zanimljivim i rijetkim sportskim kuriozitetom. Tijekom godine u našem gradu uspješno se održavaju tri maratona. Najmlađi je upravo pred vratima. Uz plivački, koji je ozbiljno zakoračio u drugo stoljeće kontinuiranog održavanja, biciklističkog koji je velikim slovima ucrtan u kalendare ljubitelje brdskog biciklizma, klasični 42.158 metara dugi cestovni, održati će se 27. studenoga. Sada već možemo govoriti i o tradiciji. Start će uslijediti ispred hotela International u 10,00 (maraton), 10,30 (polumaraton) i 11,00 (utrka građana).

Prijave stižu sa svih strana, zemlje i inozemstva, čak i drugih kontinenata. Prijavljuju se pojedinci, kubovi, amateri, profesionalci...

U nedjelju će ulicama Crikvenice, Selca i Dramlja poteći rijeka ljubitelja trčanja, u izazovima i borbi sa vlastitim mogućnostima, ali i štopericom na jedinstvenoj stazi koja prolazi skoro cijelom svojom dužinom uz morsku obalu, sa malim i blagim usponima. 

Ako vrijeme posluži sigurno da će odvažni trkači imati prilike krajičkom oka baciti pogled na atraktivni krajolik koji se pruža duž šetnica kroz koje prolazi staza utrke. I poželjeti se vratiti već prvog vikenda. Ako ne, iduće ljeto sigurno.

Organizatori ovogodišnjeg maratona su Jadran d.d. Crikvenica i Via Mea Travel, uz suorganizatora Grad Crikvenicu i brojne volontere, sportaše, ljubitelje sporta i naše sugrađane.

Prvi Advent maraton osvojio je Erkolo Ashenafi, tada 27-godišnji atletičar iz Etiopije, koji je u Crikvenicu došao kao pobjednik Zagrebačkog maratona. Vrijeme prvog pobjednika bilo je 2.31.28.2 – vrijedan rezultat koji je „preživio“ i 2012. godinu. Erkolo Ashenafi bio je član najbrojnije skupine atletičara koja posjećuje naš grad. Riječ je o Benedek teamu iz Budimpešte čiji maratonci i polumaratonci trče većinu utrka u široj regiji.

U ženskoj konkurenciji prema očekivanju je pobijedila naša Marija Vrajić, članica AK Veteran u vremenu 2:55:23,2. Marija Vrajić je u Crikvenicu došla također sa reputacijom pobjednice maratona iz Zagrebu.

Na prvom izdanju našeg maratona nastupilo je 559 atletičara iz Mađarske, Kenije, Etiopije, Slovenije, BiH, Srbije, Italije,Njemačke i Danske. Do prošle godine brojka se je u tri utrke već i udvostručila.

Dvije godine kasnije (2014) oborena su najbolja vremena u obje konkurencije. Pobjednik u muškoj konkurenciji bio je Stanley Tarus iz Kenije u vremenu 2:26:22 ispred Janosa Tamasa 2:28:54.

Obojica su trčala u najboljem vremenu maratona.

I odvažna Marija Vrajić istrčala je prije dvije godine najbolje vrijeme.

Na ruku maratoncima išlo je lijepo vrijeme, a u optimalnim vremenskim uvjetima svi će ove godine pogledavati prema semaforu u isčekivanju lijepog vremena.

 

 

S. Lončarić

Top