USUSRET 106. PLIVAČKOM MARATONU ŠILO – CRIKVENICA
Objavljeno: 11.08.2016.

Sigurno da ovo niste znali ....

Najstarija organizirana sportska priredba na Jadranu u kontinuitetu, je svakako plivački maraton Šilo – Crikvenica.

U početku je sve krenulo kao avantura dokazivanja, nadmetanja sa strujama, vjetrom, kurentom, cvjetanjem mora - posljednjih sedam godina i sa nemilosrdnim elektronskim mjerenjem i sveprisutnim čipovima.

Samo nešto više od sat vremena, a pred nama je jedna prava velika povijest. Duža od jednog stoljeća.

„Međunarodna plivačka utakmica u preplivavanju iz Šila u Crikvenicu“ najavljivana je dosta pompozno za ono vrijeme. Sa plakata su pozivani gosti u hotelima, pansionima, odmaralištima na ovaj pionirski pothvat koji se je održavao u okviru još 18 plivačkih disciplina upravo 15. kolovoza.

A taj dan bili su aktivni i nogometaši koji su igrali sa SK Samoborom, a i vaterpolisti su igrali sa Zagrebačkim plivačkim klubom. Bogat program, za koji je trebalo izdvojitiza sjedenje 10, stajanje 5,a za djecu 1 dinar.

Pobjedniku je pripala nagrada općine Crikvenica te velika srebrna kolajna, kao i drugo i trećeplasiranim plivačima. Svakome tko je uspio preplivati pripala je „bronz“ kolajna.

Sve do 1937. godine start je bio iz luke Šilo, a cilj iza glavnog mola na Petaku. Otvaranjem novih kupališta mijenjali su se ciljevi – Petak, plivalište, Gradska plaža.

Start maratona bio je uvijek 14. ili 15. kolovoza u 10,00 sati. 

Zanimljivo da se je plivao i maraton oko TN Kačjak u razdoblju od 1976-1985 godine u organizaciji Turističkog društva u Dramlju i RK Mornara.

Od 1978-1993. godine maratonu je produljivao dugovječnost ne dozvoljavajući da se prekine tradicija, legendarni Ivan Blašković (Ica) koji je uglavnom plivao sam, rijetko u pratnji. Hrabri panonski mornar...

Dionicu Šilo-Crikvenica prvi je preplivao Vlatko montanarim prvi Crikveničan i prvi Hrvat plivački maratonac. 

Razdoblje između dva rata obilježiti će permanentni nastupi naše poznate plivačice, a kasnije trenerice mnogih crikveničkih generacija Ruže Župan-Fabković.

Iza Prvog svjetskog rata u više navrata je tu dionicu preplivao naš poznati mještanin Nikola Car-Mikado,snažan i 190 centimetara visoki svestrani sportaš koji od 1923-1928 godine ima osvojene dvije zlatne, dvije srebrne i jednu brončanu medalju. Bio je poznati hrvatski sokolaš, po zanimanju mesar kao i otac, a kondiciju je održavao svakodnevnim plivanjem od Petaka gdje je stanovao do Crnog mula, prema podacima koje je dala gospođa Vera Car-Košuljandić, njegova kći.

U povodu 100 godišnjice maratona Šilo-Crikvenica Grad Crikvenica je izdao istoimenu knjigu u nakladi od 1000 primjeraka. Autori knjige su Eduard-Edi Ripl i Stjepan Lončarić-Pišta.

Prvi maratonci prelazili su na Šilo sa parobrodom Dinko Vitezić, koji je počeo prometovati 1. lipnja 1905. godine, samo sedam godina nakon prvog spomena mjesta Šilo (1898). Brod je bio vlasništvo „Prvog parobrodarskog društva“ iz Šila.

Poslije drugog svjetskog rata ovu dionicu odrađuje Jadranska plovidba, a već od 1959. mjesta su povezana trajektnom vezom koja je krenula službeno 12. lipnja legendarnom „Bodulkom“, sa polascima iz Crikvenice u 6, 10, 16 i 20 sati.

-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -

Sutra: poznata imena i sudionici maratona, najbolji rezultati...

Top