Maškarani vremeplov – Utrka magaraca
Objavljeno: 29.01.2021.
Utrka magaraca ili magareći speedway je bila jedna od najpoznatijih atrakcija maškara u Crikvenici.

Zahvaljujući Muzeju Grada Crikvenice, kojemu je fotografije ustupio g. Marijan Jurinčić, možemo uživati u sjećanju na utrku 1969. godine. Kroničar crikveničkih maškara je, naravno, i Foto "Ivančić", koji ima vrlo bogatu arhivu kroz desetljeća, a uskoro će proslaviti 100 godina djelovanja obiteljske fotografske radnje!
Sredinom 20. stoljeća, jedna od posebnih atrakcija Crikvenice su bile moto-utrke, tzv. crikvenički speedway, a Crikvenica je tada imala i „kralja hrvatskih moto-trkališta“ Nikolu (Miku) Šnjarića. Kako bi se i u vrijeme maškara u Crikvenici obilježila popularnost moto-utrka, osmišljene su maškarane utrke magaraca ili popularnije – magareći speedway.

S vremenom je magareći speedway postao jedna od najvećih atrakcija crikveničkih maškara. Odvijao se ispred hotela Inter. Magarci i njihovi jahači obavezno su se morali maškarati, a organizacija utrka bila je na visokom nivou, za „opskrbu i zdravstvenu zaštitu“ uz trkalište su postavljene veterinarska i sanitetska stanica te naravno i točionica (goriva) odnosno pumpna stanica. U vrijeme utrka centar Crikvenice je bio do kraja popunjen gledateljima, a muke i padovi jahača s magaraca uvijek su bili praćeni glasnim pljeskom i smijehom.

Pok. Ivo Car – Žvrk o tome nam je prije nekoliko godina rekao: „Sredinom šezdesetih godina počele su se održavati i utrke s magarcima, obično zadnje nedjelje prije Mesopusta. Start i cilj je bio pod murvicom, a magarce su dovodili iz okolice (Ledenice, Zagon…). Sudjelovali bi jahač i pratioc, koji je hodao uz njih. Znalo je biti jako komično, nekad je magarce trebalo malo pogurati i tjerati da krenu, lagano povući za rep ako bi stali. Bilo bi ih 15-20 na utrci, a utrkivali su se samo odrasli i to više zbog zabave nego zbog nagrada.

Cijelu fotogaleriju maškaranog speedwaya možete pogledati na: MAŠKARANI VREMEPLOV: Utrka magaraca | Maškare Crikvenica (maskare.net)

Pratite nas na maškaranim lokacijama www.maskare.net i Facebook stranici Maškare Crikvenica.

Organizator: Turistička zajednica Grada Crikvenice
Pokrovitelj: Grad Crikvenica
Partneri: Centar za kulturu Dr. Ivan Kostrenčić Crikvenica, Muzej Grada Crikvenice

 


Top