Maškarani e-svijet ovogodišnje utočište za brige i probleme
Objavljeno: 11.02.2021.
Peto godišnje doba, koje je zaljubljenicima u maškare zasigurno najdraži dio godine, pomalo se primiče kraju.

Budući da crikvenička rivijera ima dugu i vrijednu povijest maškaranja, ali važeće epidemiološke mjere zabranjuju veća okupljanja i druženja, pronađeno je rješenje u kojem će ipak biti okupljanja i druženja maškaranih znalaca i simpatizera i to kroz virtualne maškare.

Zbog vrlo specifičnih uvjeta u cijelome svijetu, internet je dobio vodeću ulogu u svakodnevnom životu. Maska, koja je inače simbol maškara/karnevala, i dalje je obavezan rekvizit, no danas ona ima sasvim drugu ulogu. Digitalno doba u kojem živimo posljednju je godinu imalo presudan značaj u svakodnevnom životu, a upravo je virtualna komunikacija omogućila da se maškarana tradicija ne prepusti zaboravu. Korištenje društvenih mreža i raznih portala donijelo je malu utjehu te omogućilo da se na dnevnoj razini komentiraju i dijele razni maškarani sadržaji, bez ugrožavanja ičijeg zdravlja. Turistička zajednica Grada Crikvenice pozvala je sve ljubitelje maškara na virtualno druženje putem društvenih mreža i drugih kanala, a prvenstveno na www.maskare.net i Facebook stranici Maškare Crikvenica. Uz podršku Muzeja Grada Crikvenice i Centra za kulturu „Dr. Ivan Kostrenčić“ Crikvenica objavljene su brojne stare fotografije čime je formiran svojevrstan foto-vremeplov s dokumentacijom iz čak 1900. godine! Fotografije su ustupili i brojni Crikveničani koji su iz svojih obiteljskih škrinjica izvadili neke posebno vrijedne stare fotografije, svojevrsne „maškarane dragulje“, a najviše takvih fotografija pronašli smo u fotografskoj radnji staroj gotovo jedno stoljeće – Foto „Ivančić“. Tako se društvenim mrežama šire razne fotografije i video materijali snimljeni posljednjih godina, a posebna je zanimljivost kako mlađe generacije vrlo rado komentiraju događaje koji su se desili znatno prije njihovog rođenja. Komentarima se pridružuju i roditelji, a posebno su aktivni stariji članovi naše maškare zajednice s raznim dosjetkama i anegdotama.

S Novinet mrežom dogovorena je serija kratkih videa - Maškarane štorije i ludorije gdje su svoje doživljaje i običaje komentirali zanimljivi gosti poput predstavnika udruga za narodne običaje, karnevalske grupe, Meštar Bene, ali i pojedinci na različite načine povezani s maškarama poput Marina Ferenčića, Igora iz Foto Ivančića te Meštra Tonija koji je svoja prva maškarana iskustva stekao upravo u crikveničkom Interu! Svi oni su svoja sjećanja podijelili i na internetskom Radiju Kaštel. Najviše se spominjala tradicija, lude zabave u Interu, povorke, utrka magaraca, maškarana zabava u šatoru i dvorani, ali naravno i sudjelovanje na Riječkom karnevalu kroz godine. Također je snimljena i radionica izrade jednostavnih maski od papira pod vodstvom Katarine Stojević.

Kao novi sadržaj, u cilju bolje i kvalitetnije komunikacije, kreirana je Viber zajednica ljubitelja maškara putem koje se brže i jednostavnije komuniciraju informacije vezane uz održavanje maškara na području Rivijere Crikvenica. Ove godine, sukladno situaciji, obavijesti će biti o aktivnostima u digitalnom svijetu, no u narednim godinama u ovoj Viber zajednici moći će se saznati detalji o održavanju maškaranih zabava, aktualnosti o povorkama i čajankama, organiziranom prijevozu i mnogim drugim bitnim maškaranim temama. Za članove zajednice pripremljene su zanimljive Viber naljepnice koje se preuzimaju besplatno, a napisane su crikveničkom čakavštinom. Tako su se na naljepnicama našli izrazi: Tr ni kopat, Ne jadi se, Bog i se!, Kade si?, Evde san, Sil' ča zač?, Ćeš ča platit?, Ne pojidaj se, Si ča ćapal?, Je ča je, ma ni Bog zna ča, Homo ća!, Tendiš?, Ča je na Palade?, Homo tancat!, Hodi spat! i mnoge druge. Ukupno su pripremljena 3 paketa po 24 naljepnice, dakle ukupno 72, a preuzeti ih možete putem www.maskare.net.

Ostalo je samo još nekoliko dana do Pepelnice, kada će se suditi krivcu za sve nedaće u prošloj godini. Zbog njegove krivnje lošim stanjem i mnogim djelima koje je učinio biti će spaljen po tradiciji! I sve to s mislima i željom da dogodine uživamo u druženju uživo, kao što je to u tradiciji više od stoljeća!

Organizator: Turistička zajednica Grada Crikvenice
Pokrovitelj: Grad Crikvenica
Partneri: Centar za kulturu „Dr. Ivan Kostrenčić“ Crikvenica, Muzej Grada Crikvenice

 


Top