Uđite u maškaranu vremensku kapsulu - maškarane povorke
Objavljeno: 08.02.2021.
Jedno od glavnih obilježja Maškara u Crikvenici svakako su raskošne maškarane povorke, danas poznate kao mala (dječja) i velika maškarana povorka. Povijest maškaranih povorki u Crikvenici seže u razdoblje prije 5 ili 6 desetljeća, a po pričama lokalnog stanovništva, bile su prve ili jedne od prvih na Kvarneru.

Broj sudionika iz godine u godinu bio je sve veći, a posjetitelji su dolazili iz različitih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja. Fotografije datirane iz toga vremena svjedoče kako su maškare u prošlosti imale veliki značaj za domicilno stanovništvo, a rijetko koji stanovnik Crikvenice, Dramlja, Jadranova i Selca bi za vrijeme povorke ostao kući. Povorke su u prošlosti prolazile čitavim centrom Crikvenice praćene velikim brojem posjetitelja i zaljubljenika u maškare.
Novije vrijeme sa sobom je donijelo određene promijene i novitete. Maškarana povorka razdijelila se na malu (dječju) i veliku maškaranu povorku, a ruta kojom povorke prolaze skratila se na područje od Crnog mola do Trga Stjepana Radića gdje se, uz veliku pozornicu, odvija glavni dio programa. Unazad nekoliko godina, maškarane povorke prenose se uživo putem lokalnih televizijskih postaja te putem Interneta pa ljubitelji maškara, ukoliko nisu u mogućnosti osobno prisustvovati, ovaj veliki događaj mogu pratiti iz udobnosti svojih domova.S više tisuća sudionika iz različitih dijelova Hrvatske, crikveničke maškarane povorke mogu se svrstati među najatraktivnije u našoj zemlji, a obzirom da iz godine u godinu raste broj sudionika iz susjednih zemalja, veseli nas činjenica da su povorke u Crikvenici postale međunarodne. Posljednjih godina organizirana je i povorka umirovljenika, jedinstvena u Hrvatskoj, na koju dolaze dragi gosti iz Slovenije te Bosne i Hercegovine.
Povorke danas broje 50 i više grupa koje predvodi maškarana svita sačinjena od predstavnika grada i neizostavnim meštrom od maškar, a nakon predstavljanja sudionika u centru grada, slijedi velika maškarana zabava.
Maškarane povorke u Crikvenici bile su i ostat će najvrjedniji spomen maškarane ere, a ujedno i najpoznatija karakteristika ove, za naš kraj, nemjerljivo bitne i važne tradicije.Cijelu fotogaleriju maškaranih povorki možete pogledati OVDJE.

 

Top