Maškare Crikvenica virtualno izdanje 2021. - Maškarane grupe
Objavljeno: 12.02.2021.
Crikvenica ima dugu maškaranu tradiciju. U Državnom arhivu je pronađen podatak da organizirane maškare u Crikvenici datiraju još od 1895. godine. Sve je počelo u Gornjem kraju.

Već su se 30-ih godina 20. st. Lukić i Jačica tradicionalno oblačili u mladoga i nevesticu, a zadnji utorak prije mesopusta bi obično imali cijeli pir “pod murvicom”. Muškarci su uvijek glumili udovice. U početku je je samo bilo važno zakrabuljiti se i nagaraviti lice da te nitko ne prepozna, jakne su se okretale naopako, a za instrumente su ljudi uzimali poklopce, lonce… Najbliži su staroj tradiciji maškaranja ostali grižanski Krabunosi. Mesopusna grupa Matkovići također je osnovana početkom 20. st., a fotodokumentacija postoji od 1929. g. U obiteljskim su arhivima pronađene fotografije crikveničke grupe Jokeri na riječkome Korzu, koje datiraju iz 1962. godine, razdoblja kada u Rijeci još nije bilo karnevala.

Osim Gornjeg kraja i Matkovića, dugo su aktivni bili Jokeri, a kasnije se pojavila i Udruga Duga. Dugo vremena je aktivna bila i grupa Coca cola, a kratko su postojali i Gerići. Kao veliki zaljubljenici u maškare s velikom željom da Crikvenicu najbolje prikažu na Riječkom karnevalu, 25 godina je aktivna i grupa Maškarana Crikvenica. Sve ove paradne i karnevalske grupe gostovale su u brojnim prijateljskim gradovima u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Mjesta Selce, Dramalj i Jadranovo imaju svoje grupe, koje su također vrlo aktivne, a najdužu tradiciju svakako imaju selački maškarani običaji.

Tijekom godina mnoge grupe su sudjelovale na Riječkom karnevalu, a posebnost je da su s područja grada Crikvenice dvije djevojke proglašene Kraljicama Riječkog karnevala: Anita Knez iz Crikvenice i Vedrana Šegulja iz Jadranova. U novije vrijeme vrlo su aktivne i dvije udruge umirovljenika te i oni sudjeluju u povorkama kao samostalne grupe, a često gostuju kod prijateljskih udruga.U fotogaleriji možete pogledate razne grupe kroz razdoblje od gotovo 100 godina.

Cijelu fotogaleriju maškaranih povorki možete pogledati OVDJE.

 

Top