Svečanim mimohodom u Crikvenici obilježen Dan sjećanja na žrtve Vukovara
Objavljeno: 18.11.2020.
Povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara, Grad Crikvenica je u subotu 14. studenog svečano otkrio Spomenik u čast žrtvi grada heroja, Vukovara.

Spomenik u Vukovarskoj ulici u Crikvenici predstavlja simbol sjećanja na ljude i događaje od nacionalne važnosti, ali i trajne zahvalnosti svima onima koji su za slobodu domovine dali svoje živote. Crikvenica je grad koji je bio pošteđen ratnih razaranja, no brojni građani Crikvenice su odlazili na ratišta, a Crikvenica je postala utočište i novi dom tisućama prognanika i izbjeglica, među njima posebno velikom broju Vukovaraca.

Na sam Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 18. studenog održan je svečani mirni mimohod ulicama Crikvenice s početkom u 17:00 sati i to od hotela Kvarner Palace do novootkrivenog Spomenika u Vukovarskoj ulici.

Na čelu kolone svečano su postrojene zastave koje su nosili branitelji, predsjednici udruga, policajci i vatrogasci u svečanim odorama. Nakon njih u koloni su bile žrtve Domovinskog rata odnosno stradanja u Vukovaru, gradonačelnik Grada Crikvenica Damir Rukavina sa svojim suradnicima, članovi braniteljskih udruga i branitelji sa crikveničkog područja te svi ostali građani i Udruga Vavik vjerna Kirija.

Grad Crikvenica je za mimohod osigurao ljudima svijeće u obliku vukovarskog vodotornja koje su položene uz Spomenik, a stanovnicima Vukovarske ulice je u suradnji s Mjesnim odborom Crikvenica Zapad podijeljeno 50 svijeća koje su građani zapalili ispred svojih dvorišta duž Vukovarske ulice, kojom je prošao mimohod.

Vukovarci koji žive na području grada Crikvenice su nosili i položili cvjetni aranžman, dok su svi ostali učesnici nosili i položili svijeće uz sam Spomenik.

S obzirom na epidemiološku situaciju, Grad Crikvenica nije davao obavijest kako ne bi potencirali veće okupljanje, a svi uzvanici mimohoda bili su dužni nositi masku te držati propisanu distancu, a građane pozivamo da mogu u bilo kojem trenutku zapaliti svijeću kod Spomenika u znak sjećanja na sve stradale.

 


Top