Humanitarna akcija "Dan ružičaste vrpce"
Objavljeno: 20.10.2020.
Mjesec listopad je posvećen borbi protiv raka dojke, najčešće zloćudne bolesti koja je i najčešći uzrok smrti. Smatra se da će od nje oboljeti jedna od deset žena.
U povodu mjeseca borbe protiv raka dojke organizirana je humanitarna akcija "Dan ružičaste vrpce" čiji je cilj osvijestiti javnost, upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke jer 90% oboljelih žena može se izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju i pravilno liječi.

Tijekom akcije upozorava se na redovitost pregleda koji uključuje samopregled, mamografski i ultrazvučni pregled.

Vrijedne i osviještene članice Udruge umirovljenika grada Crikvenice i Vinodolske općine,Podružnice Crikvenca i Selce s pravom se mogu pohvaliti i biti ponosne jer su već više od deset godina uključene u humanitarnu zajednicu. Surađujemo s Udrugom žena operiranih dojki "Nada-Rijeka", koja obilježava 24.godišnjicu svog djelovanja. Uključene smo u humanitarne akcije "Dan ružičaste vrpce","Dani Narcisa",prodaju božićnih zvijezda i ruža.

Sva prikupljena sredstva od prodaje cvijeća namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, nabavi nužnih aparata.

Početkom listopada prodale smo sveukupno 300 komada ruža.

Hvala svima koji su ih kupili i na taj način dali svoj doprinos u pomoći ženama koje boluju od ove opake bolesti. Možemo s ponosom reći da je većina stanovnika grada Crikvenice osviještena.

Mnogi su kupili ružu ili više, poneki uzeli samo jednu a platili više, poneki platili a ostavili ruže za daljnju prodaju. Posebno me se dojmila osviještenost mladih osoba. Nažalost ima i onih koji nas zaobilaze u velikom krugu, koji imaju brojne isprike kako ne bi morali kupiti ružu, a ima i onih koji smatraju da je kupovina bespotrebna jer im ruže cvjetaju u vrtu.

Veseli nas da smo sudjelovale u ovoj akciji i bile kap u slapu humanosti. Veseli nas i činjenica da je u Hrvatskoj smrtnost od raka dojke u padu.

Drage žene, stavite svoje zdravlje na 1.mjesto jer jedan pregled, zaista, može spasiti život.

Autor teksta: Maja Gašparović

Top