Predstavljen projekt za zaštitu Jadranskog mora i otvorena izožba „Blago jadranskog podmorja“
Objavljeno: 17.09.2020.
U Crikvenici je pred medijima, partnerima i uzvanicima iz znanstvenih krugova, predstavljen projekt za zaštitu Jadranskog mora i njegove bioraznolikosti, a ujedno i novi turistički sadržaj pod nazivom Blago jadranskog podmorja.

Mlada autorica Doris Dajić predstavila je pokretnu izložbu najatraktivnijih ljuštura jadranskih školjkaša i puževa, oklopa rakova te skeleta spužava i koralja, čija je misija edukacija javnosti o potrebi zaštite Jadrana, edukacija učenika osnovnih i srednjih škola iz nastavnog predmeta Biologija, a ujedno je potpuno nova i jedinstvena turistička atrakcija, koja u ovakvom obliku ne postoji nigdje na svijetu.

„Sve ovo smo stvarali gotovo dvije godine, većinom vlastitim sredstvima i u vrlo teškim uvjetima, ali smo ipak uspjeli. Najviše nam je svojim tehnologijama i financijski pomogao naš glavni partner BOSCH, koji je prvi prepoznao potencijal projekta. Posebno mi je drago što nam je grad partner Grad Crikvenica u kojoj sam stvarala većinu ove, po mnogo čemu, posebne izložbe. Imali smo veliku sreću upoznati profesoricu Tatjanu Bakran Petricioli, koja je autorica postava izložbe i sadržaja naših brošura, dok je njen suprug Donat svojim podvodnim fotografijama kreirao poseban izgled izložbe. Podršku u vidu pokroviteljstva pružilo nam je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a zahvaljujem i svim ostalim partnerima na podršci“ izjavila je autorica Dajić.

BOSCH HRVATSKA predstavio se kao prva kompanija u svijetu koja uskoro postaje u potpunosti ugljično neutralna, a predstavili su i tehnološki novitet AIR QUALITY BOX, koji su kao hrvatsku premijeru montirali upravo u Crikvenici. Generalna direktorica Robert Bosch za Hrvatsku, Sloveniju i BIH Mirsada Kudrić izjavila je: „Zadovoljstvo je imati mogućnost podržati projekt poput ovog, jer nas vraća u realnost i pokazuje da je danas više nego ikad potrebno dati doprinos u očuvanju okoliša. Budućnost naše planete svima nama treba biti prioritet.“

Grad Crikvenica je zauzeo status grada partnera projekta. „Grad Crikvenica se s velikim zadovoljstvom uključio kao partner ovog projekta. Veliki dio izložaka prikupljen je upravo u crikveničkom akvatoriju, što dokazuje dobru očuvanost staništa školjaka, puževa, rakova.. sa više od 40 pronađenih vrsta. Ovom izložbom Grad Crikvenica želi pokazati visok stupanj odgovornosti u zaštiti okoliša, osobito u zaštiti bioraznolikosti mora. S nama je i mlada heroina, Kristina Ivanuš, ovogodišnja osvajačica nagrade Hermann Gmeiner za posebno vrijedna postignuća. Tu je Doris Dajić, mlada autorica pokretne izložbe koja je pokazala izuzetnu kreativnost. Upravo ta mladost šalje prave poruke našem društvu, koje se treba okrenuti pravim vrijednostima i veliko mi je zadovoljstvo što se sve ovo događa upravo u Crikvenici, koja je jedan od ovogodišnjih turističkih šampiona. Kao grad partner uložili smo u novi turistički sadržaj, kao što već godinama ulažemo u zaštitu i čistoću mora i obale i to će nam se sigurno isplatiti“ - riječi su predsjednika Gradskog vijeća Grada Crikvenice, Josipa Friša.

Direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice, Marijana Biondić bila je vrlo konkretna. “Crikvenica je destinacija doživljaja. Našim gostima, koji na primjer dolaze na 10 dana, svaki je dan na raspolaganju drugi sadržaj. „Blago Jadranskog podmorja“ je krasan mali muzej kojeg će posjetitelji iduće sezone moći vidjeti samo u Crikvenici.“

PMF Sveučilišta u Zagrebu – Biološki odsjek iskoristio je ovaj događaj da bi pokrenuo iznimno važnu i neophodnu akciju Spasimo plemenitu perisku od izumiranja. Ispred fakulteta izlagala je prof. dr.sc. Tatjana Bakran Petricioli. „Cilj da se javnosti, prvenstveno djeci, približi barem mali dio bioraznolikosti jadranskog podmorja dodatno me je inspirirao da se uključim u ovaj projekt. Danas, kada svjedočimo stresu kojem su izloženi organizmi i njihova staništa u moru, smatram da kod mladih ljudi treba razvijati poštovanje i ljubav prema živom svijetu našeg mora. Ova izložba je jedan mali, ali izuzetno važan korak u tom smjeru.“

Grad Crikvenica ovom je prilikom Prirodoslovno.matematičkom fakultetu u Zagrebu dao donaciju u iznosu od 10.000,00 kuna za navedenu akciju spašavanja periski.

Povodom projekta u Crikvenici predstavljen je i AIR QUALITY BOX koji je nakon Londona i Berlina postavljen i u Crikvenici. Tjedan dana “snimana je” kvaliteta zraka na području grada, a na ovom događanju su predstavljeni rezultati. Zaključak je da Crikvenica ima briljantan zrak.

Nakon otvorenja izložbe Blago jadranskog podmorja u Crikvenici, građani su imali priliku premijerno od 14:00 do 17:00 sati pogledati izložbu na dan otvaranja, a druge godine, u ljetu 2021. godine izložba će cijelo vrijeme biti postavljena u Crikvenici te će biti moguće razgledati istu.

U glazbenom su dijelu programa nastupili Putokazi i klapa Nevera.

 


Top