Premijera izložbe „Blago jadranskog podmorja“ u Crikvenici
Objavljeno: 15.09.2020.
Ekskluzivna prilika na jednom mjestu vidjeti školjke, puževe, rakove, spužve i koralje iz jadranskog podmorja

U centru Crikvenice će se premijerno prezentirati pokretna izložba „Blago jadranskog podmorja“ – izložba najatraktivnijih ljuštura jadranskih školjaka i puževa, oklopa rakova, skeleta spužava i koralja. Predstavljanje u organizaciji tvrtke Podmorko d.o.o. uz Grad Crikvenicu kao partnera projekta (te uz ostale partnere i pokrovitelje projekta) će se održati u srijedu, 16. rujna 2020. na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici s početkom u 12:00 sati.

Veliki dio izložaka prikupljen je upravo u crikveničkom akvatoriju, što dokazuje dobru očuvanost staništa školjaka sa više od 40 pronađenih vrsta. U suradnji s Prirodoslovno-matematičkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Biološkim odsjekom, pokreće se akcija „Spasimo plemenitu perisku od izumiranja“ te će posjetitelji imati prigodu pogledati izložak plemenite periske.

Također premijerno u Hrvatskoj održat će se kratka prezentacija podataka o mjerenju kakvoće zraka na području Crikvenice. Ovu tehnološku inovaciju pod nazivom „Air Quality Box“ omogućio je partner izložbe – Bosch Hrvatska. Navedeni podaci od iznimnog su značaja za dalji razvoj zdravstvenog turizma, koji započeo u 19. st. zbog vrlo pogodne i zdrave mediteranske klime i mikroklime, čistog zraka i mora te netaknutih prirodnih ljepota, a danas nastavlja svoj razvoj zahvaljujući vrhunskim stručnjacima u uglednim zdravstvenim ustanovama.

Ovom izložbom Grad Crikvenica želi pokazati visok stupanj odgovornosti u zaštiti okoliša, osobito u zaštiti bioraznolikosti mora. Iako će se izložba za javnost tek predstaviti sljedeće godine, ipak za sve zaljubljenike u morske dubine Grad Crikvenica i Podmorko d.o.o. će omogućiti ekskluzivno razgledavanje izložbe u srijedu, 16.9. od 14:00 do 17:00 sati uz napomenu da je broj posjetitelja ograničen zbog strogih epidemioloških mjera.

Dobrodošli u jednu od najuspješnijih destinacija turizma zdravlja u Hrvatskoj te rivijeru s najljepšim plažama i izuzetnim bogatstvom podmorja!

 


Top