Postavljen prvi „AIR QUALITY BOX“ u Hrvatskoj
Objavljeno: 09.09.2020.
Nakon Londona i Berlina, u Crikvenici je jučer postavljen Boschov Air Quality Box. Naime, na prostoru blizu Spomeniku hrvatskih branitelja u Crikvenici postavljen je tek treći u svijetu Air Quality Box.

Navedena naprava mjerit će slijedeće parametre - plinove: NO2 i O3; čestice: PM2.5 i PM10 te podatke o zraku: vlažnost, temperaturu i tlak. Podaci o kakvoći zraka i okolišu (vrijeme, gustoća zgrada i topologija krajobraza) kombiniraju se kako bi se dobile precizne toplinske karte s prostorno-vremenskim prikazom imisije.
Sve to bit će izmjereno za područje Crikvenice, a prvi rezultati bit će poznati kroz tjedan dana.

Zamjenice gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović i Silvia Crnić te direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice Marijana Biondić bile su prisutne na samom postavljanju Air Quality Box-a te se s nestrpljenjem iščekuju rezultati koji će biti predstavljeni već slijedeće srijede.

Navedeni će podaci biti od iznimnog značaja za Crikvenice upravo zbog toga što Crikvenica još od 19. stoljeća slovi kao zdravstvena i lječilišna destinacija što se nadamo da će ovi rezultati samo dodatno potvrditi.

 


Top