Završio je 54. Ribarski tjedan u Crikvenici
Objavljeno: 07.09.2020.
Tjedan koji smo željno čekali punih godinu dana proletio je u trenu. Završio je tradicionalni 54. Ribarski tjedan u Crikvenici koji se ove godine održao od 29. kolovoza do 5. rujna, a čiji korijeni sežu u daleku 1966. godinu kada je po prvi puta organiziran u čast ribarima i vrijednoj tradiciji ribarstva u Crikvenici.

Ove su godine posjetitelji, sukladno opće poznatoj situaciji, uživali u nešto skromnijem, ali kvalitetnom programu. Priznanje ribarstvu, jednoj od najvažnijih djelatnosti zaslužnih za razvoj Crikvenice u njezinoj povijesti, ove se je godine proslavilo uz primorsku pjesmu, razne izložbe te odličnu gastronomsku ponudu u restoranima na rivijeri.
Tjedan je otvorio glazbeni sastav „Trend“ i rasplesao Trg Stjepana Radića domaćim i stranim hitovima. Posjetitelji su posebno dobro prihvatili panoramsku vožnju brodovima koju su im bez naplate omogućili crikvenički brodari Sfera, Kamelija i Primorka. Petnaest godina suradnje TZG Crikvenice i tvrtke Hyper dizajn iznjedrilo je posebnu izložbu - retrospektivu plakata Ribarskog tjedna počevši od 2006. godine do danas kojom su se posjetitelji mogli vratiti u prošlost Ribarskog tjedna. Osim na Trgu Stjepana Radića, izložba je postavljena i u digitalnom svijetu, točnije na Instagram profilu Crikvenica_Croatia gdje je bilo moguće ocijeniti svaki plakat te izraziti svoje mišljenje ostavljanjem komentara.

Nedjelja i četvrtak bili su rezervirani za „Primorske noći“ - sajam autohtonih proizvoda dok je ostatak Ribarskog tjedna protekao je u znaku pjesme. Posjetitelji su u srijedu 2. rujna uživali na Festivalu ribarske pjesme – promenadnom „unplugged“ nastupu domaćih glazbenih sastava „Trio Crikvenica“ i „Klamaruša“ te klape „Histri“ kojeg je publika s oduševljenjem prihvatila.

Posebno zanimljiva bila je interpretacijska šetnja na temu crikveničkog ribarstva i tradicije pod nazivom „Rogi ribaru“ koja je ove godine organizirana po prvi puta. Gosti su pod vodstvom Marijane Mužević naučili ponešto o povijesti crikveničkog ribarstva, a organizatore veseli međunarodni karakter ovog projekta obzirom da su uz hrvatske goste na njemu sudjelovali i gosti iz drugih zemalja poput Njemačke i Amerike.

Brončani kip Ribara u crikveničkoj luci, rad akademskog kipara Zvonka Cara simbolizira višestoljetnu crikveničku tradiciju ribarstva i privrženosti moru. No, nije samo umjetnost podsjetnik na bogatu morsku tradiciju, nego i ljudi, njihovi običaji, pjesma i čarobni mirisi ribarskih specijaliteta. Upravo zato je pripremljena gastronomska poslastica u koju se uključilo sedam ugostiteljskih objekata u sastavu projekta „Cesta plave ribe“ – Bodulka, Karoca i Trabakul u Crikvenici, Feral u Jadranovu te Kantunić, Riva i Ulika u Selcu. Svi su pripremili posebnu ponudu jela od srdele, koja je bila jedna od glavnih namirnica, na kojoj su se othranili brojni Crikveničani u prošlosti. Valjalo je istražiti ponudu ugostitelja, koji su pripremili menije od 3 slijeda s uključenim predjelom, glavnim jelom i desertom za 100 kuna, što je bio poseban mamac za sve one koji znaju da je plava riba izvor bjelančevina, vitamina, minerala i omega 3 kiselina, a jednako tako vrlo ukusna i zdrava.

U program se uključio i Muzej Grada Crikvenice, koji je omogućio slobodan ulaz za sve posjetitelje tijekom Ribarskoga tjedna na izložbama „Prva na Jadranu“ i „Ljubavna“ u Crikvenici te „Kućici od ribari“ u Jadranovu.

54. Ribarski tjedan u Crikvenici ispratili smo klapskom pjesmom, ugodnim druženjem i primorskim ambijentom u centru grada uz koncert klape „Tramuntana“.

Ribarski tjedan je od 2019. dio projekta „Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine" ili skraćeno „ARCA ADRIATICA“. Navedeni je projekt dio programa INTERREG Italija   ̶ Hrvatska, a glavni su mu ciljevi, kao i njegovim prethodnicima   ̶ EU projektima „Mala barka“ i „Mala barka 2“ (Ribarski je tjedan u 2017. postao i dijelom toga projekta), zajednička zaštita, promocija i turistička valorizacija vrijedne jadranske pomorske baštine.

Provjerite već dogodine zašto mnogi naši dragi gosti planiraju svoj odmor baš dok traje Ribarski tjedan. Opuštanje, zabava, nezaboravni dani uz more i na moru te ukusni riblji specijaliteti   ̶ čekamo vas 2021., na 55. Ribarskome tjednu u Crikvenici!

Organizator: Turistička zajednica Grada Crikvenice
Pokrovitelji i partneri: Grad Crikvenica, Županijska lučka uprava Crikvenica, Hrvatska turistička zajednica, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Kvarnera, „Eko – Murvica“ d.o.o., „Hyper Dizajn d.o.o.“ i Muzej Grada Crikvenice.

 


Top