Novinari vodećeg češkog medija obišli Crikveničko-vinodolsku rivijeru
Objavljeno: 06.07.2020.
Crikveničko-vinodolska rivijera se nalazi nadohvat ruke posjetiteljima iz srednje Europe, a zbog izvrsnog geografskog položaja i dobre cestovne povezanosti uživa stoljetnu tradiciju turizma.

Upravo su to motivi zbog kojih na ovu rivijeru dolaze brojni auto gosti, kojima turistički sadržaji i prirodne ljepote uz laku dostupnost i blizinu predstavljaju jedan od odlučujućih razloga za izbor svog odmorišta, osobito ove godine kada je sigurnost na prvom mjestu.

Još krajem svibnja na rivijeru su stigli prvi novinari s češke nacionalne televizije (Češká televize), potaknuti velikim interesom kojeg su Česi pokazali za odmorom u Hrvatskoj. No, kako je interes kroz lipanj mjesec i dalje rastao, tako je češki operater RegioJet odlučio uvesti željezničku liniju Prag-Rijeka, koja omogućuje gostima iz Češke i Slovačke jeftin i jednostavan prijevoz do Kvarnera. Prvim vlakom u srijedu, 1. srpnja, stiglo je petstotinjak gostiju, a s njima i brojne novinarske ekipe, koje su odlučile provesti nekoliko dana na Kvarneru i uvjeriti se u stanje turističke ponude. U suradnji TZ Kvarnera, TZ otoka Krka i TZ-a Crikveničko- vinodolske rivijere organiziran im je obilazak destinacija pa tako i Crikveničko-vinodolske rivijere, koja je već otvorila svoja vrata te trenutno ugošćuje više od 600 čeških gostiju. Česi na rivijeri predstavljaju jedne od najvjernijih gostiju, čiji je dolazak svake godine sve brojniji pa se tako u Crikvenici posljednjih godina odmara oko 20.000 Čeha, koji ostvaruju oko 120.000 noćenja i drže sedmo mjesto po broju noćenja na Rivijeri Crikvenica.

Program obilaska destinacije je uključio obilazak turističkih aduta, poput prekrasnih pješčanih i šljunkovitih plaža, šetnica, panoramsku vožnju brodom „Mali Marino“, akvarija, muzeja, marine, degustaciju jela iz Ceste plave ribe i drugih gastro delicija Crikveničko-vinodolske rivijere, vinsku degustaciju u kušaonici „Pavlomir“, kulturno-povijesnih znamenitosti i upoznavanje sa značajnim češkim osobama, koje su u prošlosti ostavile trag na ovome području te razne druge zanimljivosti. Novinari su se uvjerili u stanje hotelskog smještaja te obišli nekoliko objekata u sastavu Jadran Crikvenica Hoteli i kampovi, koji je pokrovitelj njihovog smještaja. Turističke zajednice Grada Crikvenice i Novog Vinodolskog s brojnim turističkim subjektima sa svoga područja, koji su uključeni u program, vjeruju u pozitivne dojmove koje će novinari ponijeli sa svog kratkog boravka. Novinari predstavljaju medijsku grupaciju MAFRA u vlasništvu Premijera Češke Andreja Babiša (vodeći portal, dnevne novine).

Osobito zanimljiva im je bila priča o počasnoj građanki grada Crikvenice – gđi Marie Steyskalová, koja je 1910. godine u Crikvenici osnovala koloniju, namijenjenu oporavku i liječenju češke djece. Kolonija se je tijekom godina znatno proširila pa je Crikvenica postala poznato lječilište u koje su dolazili i češki liječnici, koji su u Crikvenici obavljali razna istraživanja i promovirali je po Europi. Česima je ovo područje postalo najposjećenije morsko kupalište i lječilište. No, iz političkih razloga 1948. se napušta Češka kolonija te se u toj zgradi postepeno otvara oporavilište „Primorka“, koje se tijekom godina razvilo u današnju Thalassotherapiu Crikvenica.

Novinare je dočekao i Ludovit-Ludek Cibulka, rođeni Čeh iz grada Orlove, koji je svojim zalaganjem u promicanju ljudskih vrednota, međunarodne povezanosti i tolerancije, kontinuiranim djelovanjem od 1996. godine i zapaženim humanitarnim radom odlukom Grada Crikvenice 2015. godine proglašen počasnim građaninom grada Crikvenice.

 


Top