Izvještaj-radionice za mlade
Objavljeno: 02.03.2020.
Tijekom veljače, GDCK Crikvenica je održalo više radionica namijenjenih učenicima osnovnih i srednje škola.
Tako su za sve učenike prvih razreda OŠ Vladimira Nazora (matične i područnih škola Dramalj i Jadranovo) održane radionice Brojevi žurnih službi. Ovim radionicama djecu se, kroz igru i crteže, naučilo kako da:

  • prepoznaju i pamte brojeve žurnih službi (112, 192, 193, 194)
  • navode žurne službe (hitnu pomoć, vatrogasce, policiju) i povezuju brojeve sa određenom žurnom službom
  • opisuju konkretne situacije kada je potrebno zvati brojeve žurnih službi
  • razvijaju pozitivan stav prema pomaganju drugima u nevolji
  • razvijaju komunikacijske vještine


Za učenike 8. Razreda organizirane su radionice oprevenciji trgovanja ljudima, u suradnji s PP Crikvenica, a radionica je održana i za maturante SŠ Dr. Antuna Barca.

Trgovanje ljudima predstavlja ozbiljan zločin i tešku povredu ljudskih prava. I danas se diljem svijeta žene, muškarce i djecu prodaje, kupuje te izrabljuje s ciljem stjecanja dobiti ili izvršenja određenih usluga.

Kako bi ih se prisililo na obavljanje različitih poslova često ih se psihički i fizički zlostavlja, izgladnjuje, ograničava im se sloboda kretanja, kontakt s obitelji i prijateljima, prijeti fizičkom integritetu i životom njihovih obitelji, prisiljava na zlouporabu opojnih droga, ucjenjuje nerealnim dugovima nastalim prilikom njihovog zapošljavanja i slično.
Trgovanje ljudima je prisutno u mnogim industrijama, a osobe se najčešće prisiljava na prostituciju, obavljanje poslova u domaćinstvima, restoranima, agrokulturi ili u tvornicama, uz malu naknadu ili bez naknade, ili su prisiljeni na prosjačenje ili obavljanje kaznenih djela.

U nadolazećem periodu za učenike osnovnih škola u planu su radionice Prva pomoć, upomoć za učenike 1. razreda OŠ Zvonka Cara, te radionice o prevenciji i kodovima ponašanja na vodi zaučenike 3. razreda osnovnih škola u sklopu programa Sigurnosti na vodi i ekološke zaštite priobalja.

Također, za učenike 2. razreda SŠ Dr. Antuna Barca biti će organizirana radionica 1. minuta je najvažnije o važnosti i postupku reanimacije.

Uoči prve ovogodišnje akcije dobrovoljnog darivanja krvi, crikveničke maturante upoznat ćemo s važnošću i postupkom darivanja krvi, te ih na taj način educirati i motivirati da se i sami priključe velikoj humanoj obitelji dobrovoljnih darivatelja krvi.

 


Top