Šahovska plaža zasjala punim sjajem, posjetili je najveći šahovski velemajstori
Objavljeno: 03.07.2019.
Šahovska plaža u Crikvenici nešto je čime se Crikvenica ponosi već nekoliko godina, a od ove godine, uređenjem se plaža uzdigla na jednu višu razinu.

Postavljeni su stolovi sa pločama za igranje šaha, uz samo more postavljeno je također nekoliko ploča, a u sredini šahovske plaže nalazi se velika šahovska ploča sa figurama. Tematska Šahovska plaža zasigurno je nešto jedinstveno te tako Crikvenica svim domaćim šahistima i onima koji dođu u Crikvenicu na odmor nudi jedan dodatan sadržaj te se profilira kao šahovska destinacija.

Posebno veseli činjenica da su Šahovsku plažu prilikom njenog otvorenja došli posjetiti i najveći šahovski velemajstori: Garry Kasparov (RUS-CRO) i Maurice Ashley (USA), a plažu su svečano otvorili legendarni Garry Kasparov i crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina brzopoteznom partijom. Glavni tajnik Ministarstva turizma Ivo Bašić naglasio je da je crikvenička šahovska plaža dobar primjer tematiziranja plaža u Hrvatskoj.

Američki velemajstor i šahovski komentator Maurice Ashley koji je zajedno s Kasparovom ostavio otiske ruke koji će se “ugravirati” u Šahovsku plažu smještenu na Šetnici zdravlja.

Svečanost otvaranja plaže vezana je uz najjači ovogodišnji šahovski turnir na svijetu Croatia Grand Chess Tour na kojem se u Zagrebu ogleda 12 najboljih šahista svijeta.

Crikvenica je jedna od šahovskih destinacija u Hrvatskoj, a moglo bi se reći i turističko-šahovska prijestolnica Hrvatske. Već nekoliko godina se brendira i kao grad šaha, a potpisana je i deklaracija o suradnji Fonda “Garry Kasparov Adriatik” i Grada Crikvenice, s ciljem promicanja šaha.

Gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina pozdravio je sve nazočne i zahvalio velemajstorima na dolasku te pozvao posjetitelje Šahovske plaže da i danas budu dijelom šahovskih događanja u Crikvenici.

Danas, 03. srpnja Crikvenica će biti u potpunosti u znaku šaha. U 16:00 sati će se u hotelu Omorika odigravati dječji brzopotezni turnir, a pobjednici u muškoj i ženskoj konkurenciji U13, U10 i U9, stječu pravo nastupa na simultanci Garryja Kasparova. Simultanka se igra u Preradovićevoj ulici u Crikvenici od 19:00 sati.

Neposredno prije same simultanke, u 18:30 sati, održat će se tiskovna konferencija s Garijem Kasparovim u Gradskoj vijećnici Grada Crikvenice, Vinodolska 1, I. kat.

Ovim putem pozivamo sve ljubitelje šaha i one koji će to možda tek postati da nam se pridruže na šahovskim događanjima koja će se danas održati u Crikvenici i tako postanu dio velike crikveničke šahovske priče.

 


Top