Crikvenica začinila najjači ovogodišnji šahovski turnir u svijetu
Objavljeno: 26.06.2019.
Sastavni dio Croatia Grand Chess Tour, na kojem nastupa 12 ponajboljih šahista svijeta, je turnir za male šahiste koji je ispred Mimare, gdje je natjecanje otvoreno, organizirala Crikvenica. Gradonačelnik Rukavina pozvao najbolje šahiste u Crikvenicu, gdje u utorak, 02. srpnja na šahovsku plažu stiže i Kasparov.

U Zagrebu je otvoreno najjače ovogodišnje pojedinačno šahovsko natjecanje u svijetu te jedan od najjačih turnira u povijesti šaha – Croatia Grand Chess Tour na kojem će nastupiti 12 ponajboljih šahista svijeta. Među njima i aktualni svjetski prvak, Norvežanin Magnus Carlsen. U velikom sportskom događaju, koje traje od 26. lipnja do 8. srpnja, značajno je mjesto zauzela i Crikvenica. Popratna manifestacija Croatian Grand Chess Toura je turnir osnovnoškolaca „Šah uz školu“ koji se održao pod pokroviteljstvom Grada Crikvenice i Turističke zajednice Grada Crikvenice ispred Muzeja Mimara, gdje je i otvoreno veliko natjecanje.

Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina imao je čast obratiti se najboljim svjetskim šahistima i premijeru Andreju Plenkoviću koji je simboličnim povlačenjem prvog poteza u društvu svjetskog prvaka Carlsena otvorio turnir u Mimari. Rukavina je poručio da je Crikvenici čast što je mogla organizirati turnir za male šahiste u sklopu kojeg su mladi imali priliku upoznati šahovske genijalce, dva bivša svjetska prvaka Kasparova i Viswanathan Ananda i aktualnog prvaka Carlsena. Gradonačelnik Crikvenice pozvao je velikane šaha da u utorak dođu u Crikvenicu, na šahovsku plažu, jedinstvenu u svijetu te podsjetio da je zahvaljujući fondaciji Kasparova Crikvenica našla svoje mjesto na šahovskoj mapi svijeta.

Na svečanosti otvaranja turnira Turistička zajednica Grada Crikvenice izložila je promotivne brošure destinacije, zajedno sa Gradom Crikvenicom osigurala poklone za svu djecu turnira, a prilikom ždrijeba za natjecanje svi šahovski velemajstori dobili su suvenir „Crikvenički lončić“ i promotivne poklone. Crikvenica se na svečanosti otvaranja predstavila i nastupom ženske klape Sveta Jelena iz Dramlja.

Šahovski će velemajstori imati jedan slobodan dan, a tada na scenu još jednom stupa Crikvenica. U sklopu Croatian Grand Chess Toura na šahovskoj plaži u Crikvenici, u utorak 2. srpnja od 12:00 sati, održat će se šahovski turnir koji će uveličati šahovska legenda Garry Kasparov. Gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina pozvao je velemajstore da slobodan dan provedu u Crikvenici, na jedinstvenoj tematskoj šahovskoj plaži te slobodan dan i opuštanje od natjecanja provedu upravo u Crikvenici koja postaje pravi šahovski grad.

U srijedu, 03. srpnja u Crikvenici će sve biti u znaku šaha. U 16:00 sati će se u hotelu Omorika odigrati brzopotezni dječji turnir, a najbolji sa dječjeg turnira imat će priliku igrati simultanku s Garijem Kasparovim. Nadalje, u 18:30 sati će u Gradskoj vijećnici biti održana tiskovna konferencija s Garijem Kasparovim dok će odmah nakon tiskovne konferencije biti odigrana i simultanka s Garijem Kasparovim u Preradovćevoj ulici. Ovogodišnji rivali Kasparova biti će isključivo djeca, njih otprilike 15-ak, koja su i prošle godini bili dostojni suparnici.

 


Top