Zeleni Smješko – radionice kreativnog recikliranja za djecu
Objavljeno: 03.04.2019.
U okviru projekta „Otpad uredi, kune uštedi“ tIjekom ožujka 2019. godine realizirane su četiri radionice posvećene kreativnom recikliranju za djecu pod nazivom „Zeleni Smješko“.

Radionice su se održavale svake subote u Memorijalnom ateljeu Zvonka Cara u Crikvenici. Sudionici su bili učenici 5. do 8. razreda Osnovne škole V. Nazora i Osnovne škole Z. Cara u Crikvenici. Program je osmislila i radionice vodila Dubravka Kanjski.

Cilj programa bio je skrenuti pažnju na potrebu pravilnog zbrinjavanja otpada i stvarati naviku recikliranja kod djece na način da ih se pouči kako tzv. „otpadne materijale“ ponovno upotrijebiti u igri i stvaranju.

Tema prve radionice bila je kreativno recikliranje PET boca (kako napraviti cvjetne ukrase od PET boca). Druga radionica bavila se temom kreativnog recikliranja starih plastičnih čepova – djeca su izrađivala mozaik od čepova. Na trećoj radionici obrađena je tema kreativnog recikliranja starog papira i kartona kroz izradu likovne kompozicije, a na četvrtoj radionici djeca su naučila kako kreativno reciklirati stare najlonske vrećice kroz izradu slika od najlonskih vrećica.

Svakoj radionici prethodila je akcija prikupljanja otpadnog materijala kojim se radilo na toj radionici. Za potrebe radionice mozaika bile su potrebne veće količine čepova pa se akcija prikupljanja organizirala u suradnji s Osnovnom školom Zvonka Cara u Crikvenici.

Dječji radovi s radionica bit će izloženi u Gradskoj galeriji Crikvenica. Izložba će biti otvorena u okviru aktivnosti obilježavanja Dana planeta Zemlje 16. travnja 2019. godine. Sudionicima će tom prilikom biti dodijeljene diplome.

Dječji radovi bit će izloženi u velikim zajedničkim kompozicijama koje podsjećaju na ambijentalne instalacije što je iskorak prema umjetničkom načinu prezentacije takve vrste uradaka.

Takvim konceptom izložbe posjetiteljima se sugerira da je u ekologiji važan doprinos svakog pojedinca, ali da pravi uspjeh možemo postići samo zajedničkim djelovanjem.

 


Top