Gari Kasparov odigrao šahovsku simultanku te Blitz turnirom zatvorio šahovski festival u Crikvenici
Objavljeno: 28.08.2017.
Međunarodni šahovski festival za mlade Adriatik u Crikvenici, završio je sa dva velika šahovska događaja - simultankom s Garijem Kasparovim u Preradovićevoj ulici i velikim Blitz turnirom u lapidariju hotela Kaštel.

Uoči simultanke Garija Kasparova sa 16 protivnika, u Muzeju Grada Crikvenice održana je tiskovna konferencija za novinare na kojoj je potpisana Deklaracija o suradnji i tradicionalnom održavanju Međunarodnog šahovskog festivala za mlade »Adriatik Crikvenica« te osnivanju šahovske akademije u obnovljenom prostoru Stare škole. Deklaraciju su potpisali šahovski velemajstor Gari Kasparov i predsjednik Zaklade Kasparov Adriatic, gospodin Zlatko klarić te gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina.

Nakon tiskovne konferencije, igrači su zauzeli svoje pozicije, a gradonačelnik Rukavina otvorio je simultanku poželjevši puno sreće svim igračima. Prije početka svake od partija, Gari Kasparov se rukovao sa igračima te započeo igru sa čak 16 igrača istovremeno. Među 16 ljubitelja šaha bilo je i djece i odraslih, poznatih i javnih ličnosti poput radijskog i tv voditelja Roberta Ferlina, pjevača Jose Butorca, riječkog aktivista Marina Miočića Stošića i zamjenice gradonačelnika Crikvenice Silvije Crnić.

Za mnoge od njih, zaigrati s jednim od najvećih šahista svih vremena, bilo je ispunjenje snova.

Nakon gotovo sat vremena igre, u kojoj su ispadali jedan po jedan, najduže su se zadržale mlade snage – Erik Haidinger i Domagoj Lončarić, mlade nade crikveničkog šaha. Našao se u njihovom društvu i jedan od pobjednika netom završenog 1. Međunarodnog šahovskog festivala u Crikvenici - Augustin Cominhumeau. Na kraju, nakon više od dva sata, posljednji je ostao 14-godišnji Erik Haidinger iz Crikvenice.

Brojni turisti i Crikveničani uživo su pratili simultanku s velemajstorom Kasparovim, no zanimanje publike bilo je preveliko te je prvi red bio jako brzo popunjen. Istovremeno i nakon igranja simultanke u Preradovićevoj ulici, odigrala se i pokoja partija uličnog šaha sa velikim šahovskim figurama i na radost mnogih.

U nedjelju je brzopoteznim Blitz turnirom u lapidariju hotela „Kaštel“ završena ova lijepa šahovska priča. Bilo je tu natjecatelja iz Hrvatske i inozemstva, svih uzrasta, njih čak 119. Sve su to registrirani natjecatelji sa registracijskim brojem FIDE, a na ovom je turniru prvi potez povukao upravo Gari Kasparov, šahovski velemajstor i jedan od najkarizmatičnijh šahista današnjice.

Grad Crikvenicu je tako ovaj proslavljeni šahovski velemajstor učinio jednim od svjetskih središta sve zastupljenijeg sporta među svim uzrastima – šaha.

 


Top