Održana svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana Grada Crikvenice
Objavljeno: 16.08.2017.
Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Crikvenice povodom obilježavanja Dana Grada Crikvenice održana je u ponedjeljak, 14. kolovoza u lapidariju hotela „Kaštel“ u Crikvenici.

Svečanosti su uz domaćine – gradonačelnika Grada Crikvenice Damira Rukavinu te predsjednika Gradskog vijeća Veselka Mutavgjića nazočili i gradski vijećnici, dobitnici raznih priznanja i nagrada, brojni crikveničani te kao uvaženi gosti i ministar turizma Gari Cappelli, ministra mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier, izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske Tomislav Klarić, državna tajnica Majda Burić te brojni čelnici susjednih gradova i općina te predstavnika delegacija prijateljskih gradova.

Svečanu sjednicu je tradicionalno otvorio predsjednik Gradskog vijeća, Veselko Mutavgjić kojemu je ovo ujedno i prva sjednica na funkciji predsjednika. Mutavgjić je u svom govoru kazao kako je Crikvenica grad koji uistinu puno ulaže u infrastrukturu i mlade, što je vidljivo i iz svih završenih i planiranih projekata.

Gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina nastavio je u istom tonu te istaknuo kako se Crikvenica ima čime ponositi kada se govori o protekloj godini. Svi značajni projekti sumirani su u kratkom videu i prikazani na svečanoj sjednici, a pritom valja istaknuti uređenje centra Selca odnosno rekonstrukciju selačkog trga, investiciju vrijednu 27 milijuna kuna, možda čak i najveću u povijesti Crikvenice. Tu je još i značajno investiranje u tri kilometra kanalizacije u Jadranovu vrijednosti 7,6 milijuna kuna, asfaltiranje 1100 metara duge ulice Milovana Muževića u Dramlju, uređenje Preradovićeve ulice u središtu Crikvenice te izgradnja „uha“ Duga i rekonstrukcija rotora na Dugi.

Na jesen počinje izgradnja školske sportske dvorane OŠ Zvonka Cara, za koju je već položen kame temeljac, a vrijednost radova iznosit će 13 milijuna kuna.

Pokrenuli smo nezaustavljiv kotač razvoja Crikvenice i ona će biti još ljepša i bolja, svi će rado u nju dolaziti i htjet će živjeti ovdje – ponosno je izjavio gradonačelnik Rukavina te je najavio i izgradnju zapadnog lukobrana, investiciju tešku čak 20 milijuna kuna. Novac za ovaj projekt osigurat će se iz europskih fondova te od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje je Gradu Crikvenici unazad godinu dana bilo velika podrška. Sam ministar Oleg Butković izjavio je kako je Crikvenica vraćena na pijedestal, na put slave, gdje je puno godina prije i bila te to i zaslužuje. Najavio je još jedan važan projekt, a to je nova marina u Crikvenici za više od 200 vezova za koju će se ubrzo raspisati natječaj. I Ministar turizma Gari Cappelli imao je samo riječi pohvale za Crikvenicu i turističke rezultate za koje smatra da nisu slučajni te da Crikvenica provodi Strategiju razvoja turizma što je bio jedan od preduvjeta za ovakve rezultate.

Na svečanoj sjednici gradskog vijeća uručene su i nagrade Mlada nada – za posebna dostignuća učenika i studenata, a posebno priznanje za izniman rezultat na državnoj maturi dobio je Tomislav Glavan. Nagrade su dobili i učenici poduzetnici za svoje poslovne planove na čelu sa njihovom mentoricom Blaženkom Ivić Popovič.

Dodijeljene su i tri nagrade Grada Crikvenice i to Mubeširi - Širi Tomić za humanitarnu djelatnost, Elmi Dujić za doprinos društvenom i kulturnom životu grada Crikvenice te Udruzi umirovljenika Grada Crikvenice „Sunce“, a nagrada za životno djelo, zasluženo je otišla u ruke sportskog djelatnika Stjepana Lončarića - Pište za izniman doprinos i postignuća ostvarena tijekom radnog i životnog vijeka i dugogodišnji uspješan rad u sportu. Laureat Stjepan Lončarić obratio se u ime svih nagrađenih i zahvalio Grad Crikvenici na prepoznatom trudu.

Na svečanoj sjednici nastupili su i Nina Abramović Dimec, izvođenjem himne i još jedne skladbe te Mauro Antić sa dvije skladbe na trieštinki.

Svečanu sjednicu zatvorio je predsjednik Gradskog vijeća Veselko Mutavgjić te zahvalio svima na čestitkama i sam čestitao sugrađanima Dan grada Crikvenice te blagdan zaštitnice grada - Vele Gospe.

Nakon sjednice, ispred Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije krenula je procesija „1000 svijeća“. Svečana procesija kretala se Frankopanskom ulicom prema Trgu Stjepana Radića, gdje se održao svečani blagoslov, pozdravi uzvanika, kratki glazbeni program te govor gradonačelnika. Povratak se odvijao ulicom Ivana Skomerže, dijelom ulice Petak te pješačkim mostom preko potoka Dubračine prema Crkvi UBDM. Cijelim putem nosila se Slika Blažene Djevice Marije, a u programu su sudjelovali i članovi kulturno umjetničkih društava i udruga odjeveni u narodne nošnje. 

Večernji program započeo je nastupom Klape Cambi na Trgu Stjepana Radića na oduševljenje velikog broja posjetitelja. Poseban štih večeri dao je i predivan ponoćni vatromet, no on nije označavao kraj zabavnog programa, već se on u tzv Adventskom parku nastavio uz vesele taktove TS Baruffa.

 


Top