Dvije vesele maškarane povorke rasplesale Crikvenicu
Objavljeno: 31.01.2017.
Iza nas je jedna posebna zimska nedjelja u Crikvenici. Bilo je živo, šareno i zabavno na crikveničkim ulicama, a prekrasan sunčani dan nije bio jedini razlog za dolazak brojnih posjetitelja.
Naime, 29. je siječnja bio rezerviran za čak dvije tradicionalne maškarane povorke u organizaciji TZG Crikvenice, od kojih je jedna posvećena mališanima, a druga odraslim ljubiteljima maškaranih običaja. Ukupno je više od 2.500 veselih, raspjevanih i rasplesanih maškara pozdravilo sve prisutne.

Najprije su na maškaranu scenu zakoračili najmlađi, koji su su oko 11 h krenuli s Gradske plaže u Crikvenici, praćeni budnim okom svojih nastavnika i odgajatelja te vrijednih članica suorganizatora Društva "Naša djeca" Grada Crikvenice i ostalih marljivih volontera. Na Dječjoj je maškaranoj povorci sudjelovalo 13 grupa s područja Grada Crikvenice, Bribira, Triblja, Novog Vinodolskog, Bakra, Hreljina i Škrljeva, i to s preko 900 sudionika. Veseli i zaigrani, i ove su godine pokazali svoju genijalnu maštu i vještine te razveselili sve prisutne svojom dječjom neposrednošću i simpatičnim nastupom. Ulicama su šetale zanimljive maske, kao što su veseli gusari, animalsi, šarene maškarice, vilin konjici, dalmatineri i mali zeleni, a svi su po završetku uživali u druženju na Veloj paladi, gdje ih je čekala okrjepa i društvo klaunice Karmeline i klauna Rudija.

U pauzi između dviju povorki je na crikveničkome trgu nastupala grupa "Point", ali je dodijeljeno i jedno posebno priznanje. Naime, kako bi grad dobio dodatan maškarani ugođaj, TZG Crikvenice je organizirala izbor za najbolji maškarani izlog u 2017. Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika TZG Crikvenice, Grada Crikvenice i meštra crikveničkih maškara obišlo je sve prijavljene i donijelo odluku da je pobjednik izbora Foto "Ivančić", drugo je mjesto pripalo "Bipi" d.o.o., a treće cvjećarnici "Bubamara". "Krivcu" za najbolji izlog, Igoru Ivančiću, je gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina na maškaranoj pozornici u centru grada dodijelio priznanje i nagradu.

Potom je krenula i Velika maškarana povorka, koja je i ove godine okupila sudionike iz raznih krajeva i brojne zanimljive maske, ukupno četvrdsetak grupa s više od 1.400 sudionika. Svaka je od njih nekome izmamila osmijeh na lice, neovisno o tome je li ponosno predstavila tradiciju svoga kraja ili je prikazala duhovit komentar na svakodnevicu. Osim lokalnih grupa s crikveničko-vinodolskoga područja, na Velikoj su maškaranoj povorci, među ostalima, sudjelovale i maškare iz Šmrike, Kraljevice, Škrljeva, Krasice, Bakra, Praputnjaka, Hreljina, Zlobina, Viškova, Paga, Poreča, Lokvi, Broda Moravica, Karlovca, Ivanić-Grada, Međimurja te dvije grupe iz Slovenije. Petstotinjak maškara su činili umirovljenici, čije je sudjelovanje održano pod pokroviteljstvom Matice umirovljenika Primorsko-goranske županije, a mnogi od njih godinama dolaze na poziv njihovih prijateljskih udruga - Udruge umirovljenika Grada Crikvenice "Sunce" te Udruge umirovljenika Grada Crikvenice i Općine Vinodolske.

Obje su povorke predvodili meštar Damir Benić i njegova svita, gradonačelnik Damir Rukavina, direktorica TZG Crikvenice Marijana Biondić, Vedrana Šegulja (kraljica Riječkoga karnevala pred nekoliko godina) te posebni gosti - riječki meštar Toni i Elaie Filipović, aktualna kraljica Riječkoga karnevala. Veliku je svitu u Dječjoj povorci pratila i Mala maškarana svita, koju su ove godine činili učenici iz OŠ Zvonka Cara. Posebno su atraktivni bili zvončari iz Halubja (djeca i odrasli) te Žejana, koji svojim specifičnim i dinamičnim nastupom malo koga ostave ravnodušnim. Predstavljanje grupa se, kao i prethodnih godina, održalo najprije ispred pozornice pokraj Gradske knjižnice, a potom i glavne pozornice na crikveničkome trgu, gdje su, svaka na svoj način, spontano i simpatično, uz pjesmu i smijeh, kazali nešto više o svojoj maski i kraju iz kojega dolaze. Nakon toga se do večernjih sati nastavila zabava i druženje u crikveničkoj sportskoj dvorani.


Top