Drugi u Hrvatskoj po iznosu pružanja potpore obiteljima s troje i više djece
Objavljeno: 28.11.2016.
Gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina i zamjenica gradonačelnika Silvia Crnić u ponedjeljak 28. studenog upriliči su svečani prijem za obitelji s troje i više djece koji su ostvarili pravo na čitav niz pogodnosti koje nude nove pronatalitetne mjere Grada Crikvenice.
Među pravima i potporama koje ostvaruju obitelji posebno je atraktivan iznos od 30.000,00 kuna, ali tu je i potpuno besplatan vrtić, besplatan obrok u školi, sufinanciranje nabavke udžbenika iznosom od 400,00 kuna te sufinanciranje produženog boravka i to iznosom od 50% cijene. Iznos potpore time je daleko viši od 30.000,00 kuna.
Pozitivni rezultati vidljivi su već u prvoj godini primjene mjera pronatalitetne politike te se tako 13-ero obitelji s područja grada odlučilo na troje i više djece. Posebno veseli i podatak da je ove godine u školske klupe crikveničkih osnovnih škola sjelo čak 95-ero djece, što je za 10 više od prošle godine. Nove mjere tiču se i roditelja čija su djeca polaznici vrtića, jer je uveden ekonomski kriterij prema kojem visina cijene vrtića ovisi o visini prihoda roditelja.
Ovim povodom gradonačelnik Damir Rukavina obrati se s nekoliko riječi te se zahvalio roditeljima na dolasku. Istaknuo je i kako je od prije nekoliko dana Grad Crikvenica ponosan nositelj priznanja Grad prijatelj djece, što ovakvim mjerama samo dodatno dokazuje. Gradonačelnik je s velikim entuzijazmom istaknuo kako će potpore za djecu uvijek biti prioritet Grada te da bi bio veoma sretan da u budućnosti potpore budu još veće te da što veći broj obitelji ostvari pravo na njihovo korištenje. Svoje dojmove i prijedloge mogli su iskazati i roditelji koji su mjere ocijenili kao hvalevrijedan doprinos Grada obiteljima, naročito jer pomoć nije samo u vidu 30.000,00 kuna već se dijete prati kroz vrtić i školovanje raznim olakšicama. Gradonačelnik je na kraju roditeljima i djeci uručio simbolične poklone.
Potrebno je istaknuti da naknada koju roditelji dobivaju za prvo i drugo dijete iznosi 1.500 kuna. Ovim mjerama, predviđa se da bi se sredstva za socijalni program na godišnjoj razini povećala za oko 100.000,00 kuna. Grad Crikvenica je sa ovim mjerama na samom vrhu potpora za obitelji sa troje i više djece, dok se ispred nalazi samo Grad Zagreb sa potporom od 54.000,00 kuna.
Djeca koja će koristiti prava ostvarena putem mjere pronatalitetne politike su: Frane Bošnjak, Semin Mehmeti, Josip Peričić, Armin Bajrami, Fran Čupić, Zara Račić, Anna Njegovan, Klara Jurković, Rino Šegulja, Stipan Peričić, Dino Crnić, Roko Zoričić i Fran Luka Stilin.

Top