Opušteni Uskrs na Crikveničkoj rivjeri
Objavljeno: 23.03.2016.

Na crikveničkoj se rivijeri ovih dana priprema prava uskršnja gastro poslastica. Opušten ambijent uz more, toplo proljetno sunce, neodoljivi mirisi i boje prirode koja se budi, ugodno društvo i dašak tradicije formula su za sjajan blagdanski vikend.

Tradicija je dio svakoga blagdana pa tako i Uskrsa. Vrijedni narodni običaji desetljećima se prenose s koljena na koljeno, a svim je generacijama, od najmlađih do najstarijih, posebno i jednako draga priprema jela i okupljanje obitelji za blagdanskim stolom. Tradicionalna uskršnja slatka krušna slastica okruglog oblika u Hrvatskoj je poznata kao kruh, pinca, sirnica ili pogača, a simbolizira život i obitelj. Počasno će mjesto naći i na blagdanskim stolovima Rivijere Crikvenice. Iako je slatka, njen ukus se skladno nadopunjuje i kombinira uz mnoga slana jela.

Centar Crikvenice i Selca u subotu, 26. ožujka, u 10 sati otvaraju svoja vrata, iza kojih nas čekaju zanimljiva gastro i zabavna događanja povodom nadolazećega Uskrsa. Održat će se prezentacija tradicionalnih običaja, izložba i degustacija uskršnjih slastica. Posjetitelji će,  uz stručnu pomoć veselih članica Udruge umirovljenika Grada Crikvenice "Sunce", moći naučiti pripremati tradicionalne uskrsne slastice – jajnike.  Vrijedne članice Društva "Naša djeca" Grada Crikvenice će ih pak upoznati sa starim kršćanskim običajem u Primorju - pletenjem maslinovih grančica, koje su od davnina simbol mira i blagostanja. Djeca će uživati u likovnim radionicama i posebno osmišljenim zabavnim animacijama. U Crikvenici će se za glazbeni dio pobrinuti folklorna skupina Udruge umirovljenika "Sunce" i tamburaški sastav "Mistral", a u Selcu glazbeni sastav "Baruffa".

Program CRIKVENICA:

10:00 h  - Izložba i degustacija tradicionalnih uskršnjih slastica
             - Izložba i degustacija gastro suvenira Srednje škole dr. Antuna Barca

10:10 h  - Radionica pletenja maslinovih grančica i radionica izrade jajnika
             - Dječja likovna radionica i animacija

10:30 h  - Nastup folklorne skupine Udruge umirovljenika Grada Crikvenice "Sunce"

10:45 h  - Nastup tamburaškoga sastava "Mistral"                                                                                     

Program SELCE:

10:00    - Izložba tradicionalnih uskršnjih slastica
            - Degustacija pogača uz kavu
            - Dječja likovna radionica i animacija
            - Nastup glazbenoga sastava "Baruffa"

Ukusna hrana, živahno proljetno cvijeće, svježi morski zrak i primorska glazba najljepši su uvod u blagdan. Posjetite Crikvenicu i Selce i uživajte u opuštenom blagdanskom raspoloženju!

Organizator: Turistička zajednica Grada Crikvenice

Suorganizatori: Udruga umirovljenika Grada Crikvenice "Sunce", Udruga umirovljenika Grada Crikvenice i Općine Vinodolske, Društvo "Naša djeca" Grada Crikvenice, Srednja škola dr. Antuna Barca, "Jadran" d.d. Crikvenica

Pokrovitelj: Grad Crikvenica


Top