Romantična Crikvenica obilježila Valentinovo
Objavljeno: 19.02.2016.

U tjednu koji je prethodio Valentinovu u romantičnoj Crikvenici održan je niz radionica na temu ljubavi, a kiša je onemogućila da se na sam Dan zaljubljenih održi planirani koncert popularnog glazbenika Lukyja i pošalju lampioni dobrih želja put neba.

Zamjenica gradonačelnika Silvia Crnić otkrila nam je što je to motiviralo Grad Crikvenicu da pripremi tako opsežan program za Valentinovo.
S obilježavanjem manifestacije In love in Crikvenica ili Zaljubite se u Crikvenici započeli smo prošle godine. Osnovna želja bila nam je razbuditi naš grad u zimskim mjesecima te omogućiti građanima da uz Advent u Crikvenici i u veljači mogu dobru zabavu pronaći u svom gradu. Željeli smo pružiti nešto drugačije, zanimljivo i interesantno svim dobnim skupinama. S velikim ponosom mogu reći da smo u tome i uspjeli. 

Crikvenica je poznata po romantici. Što će se još ponuditi Crikveničanima i njihovim gostima?
Osim manifestacije In love in Crikvenica, našu Crikvenicu krasi i deset savršenih mjesta za ljubljenje koje je lako pronaći pomoću Karte za ljubljenje. Tu je i popularna igra Geokissing te Drvored ljubavi. Naši sugrađani jako su dobro prihvatili projekt te ćemo nastojati dogodine ponuditi još i više.

Sudjelovali ste na radionicama i kao njihov polaznik. Kako su Vam se svidjele?
Kao organizatoru manifestacije, ponekad je teško uočiti pozitivne strane ili nedostatke pojedinih programa. Drago mi je da sam imala priliku okušati se u ulozi polaznika nekih od radionica i vidjeti kako to izgleda s druge strane.

Zanimljive radionice održane su u Gradskom muzeju, gdje je desetak sudionica izrađivalo čestitke za Valentinovo koje su bile namijenjene voljenim osobama, a u Gradskoj knjižnici i čitaonici, pod nazivom Zimnica ljubavi, izrađivale su se ljubavne teglice s porukama ljubavi.
Motivirala me ljubav prema kreativnom radu. Radionica neobičnih čestitki vrlo je zanimljiva upravo u periodu pred blagdan Valentinova i radujem se da će ove kutijice – čestitke razveseliti one kojima su namijenjene, kazala je Šira Tomić, umirovljena prosvjetna djelatnica, čija je čestitka bila namijenjena njezinom najmlađem unuku, i dodala da joj je i on kad je bio učenik poklanjao slične čestitke. A Keti Mureta rekla je da će čestitku darovati svome mužu. Radionicu je vodila prof. Izabela Peculić iz Udruge Art Fun iz Rijeke, koja po treći put održava radionice u Crikvenici. Čestitke su bile originalne romantične kutijice iz kojih pri otvaranju iskaču srca i poruke ljubavi. Sudionice radionice na početku je pozdravila ravnateljica muzeja Silvija Huljina.

I u knjižnici atmosfera je bila vesela. Tamo je trinaest sudionica izrađivalo Zimnicu ljubavi, a među njima bile su i ravnateljica Irena Krmpotić i njezina kći Rea. Radionicu je vodila Sandra Hadžić iz Viškova. Maštovite teglice, nakon što su ih oslikale srcima, sudionice bi ih punile čokoladnim srcima i kratkim porukama ljubavi, poput sljedećih: Da su noći duge koliko te ja volim, nikad ne bi svanulo ili Ljubav su mora, ljubav su neba, ljubav je sve što ljudima treba, ljubav je potok što teče iz raja, a poljubac mostić što dva srca spaja.
Bila sam u čitaonici i vidjela oglas za radionicu te sam se prijavila. Radionica je super, volim učiti nove tehnike koje ne znam. Ovu tehniku primijenit ću kad se vratim kući
, rekla nam je Ankica Strumički iz Marije Bistrice, koja je bila na liječenju u crikveničkoj Thalassotherapiji.
Teglice ljubavi izrađene su s puno mašte, svaka je bila lijepa na svoj način, u svakoj je bilo puno kratkih ljubavnih poruka za voljene. Tako je djevojčica Rea svoju teglicu punu ljubavi namijenila noni i noniću.
U kavani Toš održana je Glazbena ljubav, gdje su posjetitelji uživali u slasticama i najljepšim skladbama na gitari u izvedbi Natka Štiglića.
U Gradskoj galeriji Crikvenica održana je radionica pod nazivom Koktel zvan ljubav. U njoj je sudjelovalo šest mladih parova, koji su učili tajne koktela uz pomoć Gordana Ivančića iz Coctail bara Balustrada. Bilo je zabavno, parovi su naučili čak šest koktela koji su dobili ocjenu izvrstan. Među koktelima bio je i Koktel zvan ljubav, čiji su sastojci aperola, naranča, grančica ružmarina i žličica šećera.
Jako dugo smo zaljubljeni, a ljubav je slađa kad se popije koktel. Ovo je prvi put da sami miješamo koktele, kazali su mladi Tihana Strižić i Igor Antić.
Svi sudionici dobili su knjižicu s receptima zahvaljujući Gradu Crikvenici u suradnji s Centrom za kulturu Dr. Ivan Kostrenčić te autoru Gordanu Ivančiću, na čemu je zahvalila ravnateljica Centra za kulturu Sanja Škrgatić.

U Srednjoj školi dr. Antuna Barca održana je radionica Skuhaj mi s ljubavlju, u kojoj je također sudjelovalo šest mladih parova, a ljubavni meni za Valentinovo osmislili su Nikola Cossutti, predavač kuharstva u srednjoj školi i popularni, inače crikvenički đak, Zoran Delić, promotor kulinarstva u Podravci. Svečane stolove postavila je Dijana Pavlić, nastavnica ugostiteljskog posluživanja u srednjoj školi kako bi pokazala način posluživanja jela.
Ljubavni meni za Valentinovo sadržava zdravo, dobro i lagano, što diže raspoloženje. Neka jela bila su puna vitamina, neka aromatizirana lavandom, a neka pikantna, s čilijem, što ubrzava krvotok, kazali su voditelji radionice. Bilo je i pravih afrodizijaka. Kuhao se parfe od guščje jetre, salata od plodova mora obogaćena citrusnim voćem, pisanica u tijestu, domaće kroštule s preljevom od vina, pripremale su se slastice od jagoda s čokoladom… Sve je opojno mirisalo.
Radionica je odlična i možda najinteresantnija od svih. Zanimljivo je jer se radi u paru. Pripremamo pisanicu Welington, koju do sada nikad nismo radili. Uskoro ćemo to jelo pripremiti kod kuće, rekli su nam supružnici Irena i Paulo Krmpotić. Paulo je dodao da im kuhanje u paru ide dobro, da mu se sviđa, isto kao i priprema malih koktela.
Svoje oduševljene kuharskom radionicom izrazili su Irena i Danijel Stojčić Mureta. Radionica je izvrsna. Šteta što nema češće takvih radionica u Crikevnici. Ova su jela maštovita u detaljima, poput primorskih njoka s povrćem i filetiranim brancinom. Naučili smo filetirati brancina i napraviti njoke u bojicama od povrća, naveli su Irena i Danijel.

Ova radionica vrlo je poučna, pogotovo za mlađe parove koji se još nisu okušali u zajedničkom pripremanju hrane. Sviđa nam se cjelokupan meni i vjerojatno ćemo to opet spremati, jer su i namirnice pristupačne, kazali su Ivona Matošić i Predrag Gašparović, koji su pripremali korštule u vinskom umaku.
Parovima koji su pripremali jela po ljubavnom meniju pomagali su i učenici kuharstva iz crikveničke srednje škole.

Ljubavne brodiće izrađivala su djeca od 6 do 10 godina u Muzeju grada Crikvenice a radionicu je vodila prof. Izabela Peculić. Brodići su bili od papira. Papir se najprije oslikavao a potom se sklapao brodić. U radionici je sudjelovalo jedanaestero djece.

Sviđa mi se ova radionica, ovo mi je prvi put da sudjelujem. Brodić koji sam napravila ukrašavat će moju sobu, kazala je desetogodišnja Lucija Kostelić, učenica 4. razreda Osnovne škole Zvonka Cara. Njezin je brodić bio oslikan  srcima!
U ritmu ljubavi plesala se Bachata u Osnovnoj školi Zvonka Cara. Tridesetak plesača oduševljeno je učilo i plesalo taj ljubavni ples.

U Jadranovu je posađen Drvored ljubavi. Dvanaest stabala tamarisa krasit će dio morske obale, a svako stablo obilježava pločica s imenom onoga tko je darovao stablo na uspomenu ljubavi.
Od 1. do 11. veljače održano je natjecanje u fotografiji u kojem se pomoću Karte za ljubljenje trebalo otkriti deset najboljih lokacija za poljubac. Fotografije su objavljene na facebook stranici In Love In Crikvenica, a troje sretnika s najviše lajkova na fotografiji osvaja romantičnu večeru za dvoje.
Cijeli je tjedan u Crikvenici odisao ljubavlju. Na Valentinovo mnogi su parovi uživali u bogatoj gastronomskoj ponudi crikveničkih restorana, neki su svoje partnerice darovali cvijetom ili prigodnim darom, a neki su uživali u šetnji pod kišom na crikveničkim šetnicama. I trgovine su imale bogatu ponudu za Valentinovo. Nudila su se srca od čokolade, raznovrsno cvijeće u lončanicama, čestitke i drugo. 

Program obilježavanja Valentinova pod nazivom In Love in Crikvenica uključio je brojne Crikveničane koji su sudjelovali u besplatnim kreativnim radionicama, a mnogi su bili uključeni i kao organizatori – Grad Crikvenica, Centar za kulturu Dr. Ivan Kostrenčić, Dječji vrtić Radost, Gradska knjižnica i čitaonica Crikvenice, Muzej grada Crikvenice, Osnovna škola Zvonka Cara Crikvenica i Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica, a pokrovitelj je Grad Crikvenica. Za trajanja kreativnih radionica namijenjenih parovima – pripreme koktela, kulinarske radionice, plesne radionice – odgajateljice crikveničkog vrtića organizirale su besplatne igraonice za djecu  u Dječjem vrtiću Radost u Crikvenici.

Mira Krajnović Zeljak 

 


Top