CRIKVENICA ZA PALČIĆE
Objavljeno: 18.11.2015.

U utorak 17.11. Grad Crikvenica i Gradska knjižnica Crikvenica prvi su se put put uključili u obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju. Bogati program započeo je u 10:00 humanitarnom akcijom Slikovnica i majica za Palčiće koja je na različitim lokacijama trajala do 19 sati. Bezrezervnu pomoć humanitarnoj akciji pružila je i tvrtka Media plus iz Koprivnice koja je pomogla da se kupnjom slikovnice i ljubičaste majice obilježi ovaj veliki dan pod motom OBUCIMO HRVATSKU U LJUBIČASTO JER NAŠI NAJMANJI HEROJI PALČIĆI TO ZASLUŽUJU !!! Osim kupnjom na humanitarnom štandu u Crikvenici majice možete naruciti na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj mobitela 091 321 5913 po cijeni od 50 kn + trošak dostave od 15 kn.

Svojim, ali i brojnim Palčićima diljem svijeta, podršku su u 11:30 Brodićem za Palčiće pružili i crikvenički osnovci, njih 800 iz OŠ Zvonka Cara i Vladimira Nazora, koji su izradili ljubičaste papirnate brodiće i u pratnji svojih učitelja, pustili ih u more s dobrim željama za sve male borce.

Program se nastavio u Gradskoj vijećnici gdje je u 17 sati predavanje o Palčićima iz Riječkog rodilišta održala prim.mr.sc. Vesna Mahulja Stamenković, dr.med, specijalist pedijatar - neonatolog dobro poznata crikveničkim mamama Palčicama koje su za nju imale samo riječi najveće hvale. Dr. Mahulja Stamenković dio je riječkoga liječničkoga tima koji provodi istraživanja u okviru projekta EU FP7 – HEALS koji želi utvrditi dovodi li razlika u genotipovima do različite razine metil-žive u krvi žena i time posljedično utječe na samu strukturu mozga i kasniji neurorazvoj djece te može li se štetan utjecaj žive umanjiti povećanom konzumacijom omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Projekt HEALS najveći je znanstvenoistraživački projekt u Europi koji proučava utjecaj okoliša te životnih, radnih i prehrambenih navika na ljudsko zdravlje. U projektu ukupne vrijednosti 18 milijuna eura sudjeluje trideset uglednih institucija iz Europe i SAD-a, a cilj im je definirati ekološki inducirane bolesti i shvatiti mehanizme kojima ekološki stresori i hrana uzrokuju bolest.

Nakon predavanja program je nastavljen predstavljanjem slikovnice "Palčići ne žive samo u bajkama" Mirjane Malec. Zbog kratkog roka tiska od samo nekoliko dana i želje organizatora da se slikovnica predstavi na Dan Palčića brojnoj publici predstavljena je slikovnica u mekom uvezu, a u tisku je i slikovnica u tvrdom uvezu. Slikovnicu su predstavile v.d. ravnatelja Gradske knjižnice Crikvenica Irena Krmpotić i autorica Mirjana Melec, također mama Palčica koja radi kao odgojiteljica u Dječem vrtiću Markuševec. Predstavljanje je bilo na državnoj razini jer je Gradska knjižnica Crikvenica jedina ustanova u RH koja je sufinancirala slikovnicu i sunakladnik je uz Klub roditelja Palčića. Ilustratorica ove zanimljive slikovnice je učiteljica likovne kulture iz OŠ Sesvete, Stela Perić koja zbog privatnih obaveza nije mogla prisustvovati predstavljanju. Slikovnica je ispričana iz perspektive djeteta u majčinom trbuhu koje se prijevremeno rodi i opisuje što mu se  sve događa nakon rođenja. Priča je to djevojčice Viktorije koja ima sretan kraj, a na predstavljanju su pročitani i ulomci priče. Na kraju ove večeri autorica je ispred Kluba roditelja nedonoščadi „Palčići“ i Gradske knjižnice Crikvenica crikveničkim palčićima Filipu Ragužu, Tinu Mataiji, Klari Bezić i Steli Jurinčić podijelila slikovnice, a praksa poklanjanja slikovnice svim novorođenim Palčićima preselit će se i u sva hrvatska rodilišta.

U projekt obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju Gradska knjižnica Crikvenica ušla je na inicijativu v.d. ravnatelja Irena Krmpotić, a uz veliku podršku Grada Crikvenice, gradonačelnika Damira Rukavine, zamjenice gradonačelnika Silvie Crnić i crikveničkih mama Palčica, a sve je započelo pozivom za sufinanciranje slikovnice poznate manekenke i modne dizajnerice Kristine Bradač u časopisu Story na koji se Knjižnica rado i spremno odazvala. Humanitarna akcija i predstavljanje slikovnice nastavit će se i u subotu 21.11. na Cvjetnome trgu u čemu će sudjelovati i Gradska knjižnica Crikvenica.


Top