POSJET GRADU PRIJATELJU I RAZMJENA ISKUSTAVA U UPRAVLJANJU KOMUNALNIM SUSTAVOM
Objavljeno: 30.01.2015.

Delegacija Grada Crikvenice, Eko-Murvice d.o.o. i Murvice d.o.o. posjetila je u periodu od 21. do 25. siječnja 2015. godine prijateljski grad Orlovu u Češkoj. Na poziv naših prijatelja iz Češke, delegcija je u sklopu službenog protokola posjetila upravu i postrojenja orlovskog komunalnog poduzeća SMO, mjesnu policiju Orlove, te Gradsku upravu Grada Orlove gdje je upriličen prijem kod gradonačelnik Orlove gosp. Tomaš Kuča.

Vođa delegacije, predsjednik Gradskog vijeća, te predsjednik Odbora za međunarodnu suradnju Lovorko Gržac je povodom posjeta Orlovi izjavio:

„Kao i obično naši prijatelji u Orlovi dočekali su nas sa velikom dozom gostoprimstva, na čemu im i ovim putem zahvaljujem. Ovoga puta koncentracija našeg posjeta bila je na usporedbi funkcioniranja njihovog i našeg, odnosno naših komunalnih poduzeća. Što se tiče njihovog poduzeća ono oko 70% prihoda prihoduje iz toplane, a ostatak iz ostalih kumunalnih servisa. Zanimljiva je činjenica da njihovo komunlano poduzeće odvoz smeća naplaćuje Gradu Orlovi, a Grad dalje građanima. Također je vrlo zanimljivo da Grad Orlova kroz svoj proračun građanima sufinacira odvoz smeća, a iznos koji se izdvaja približno je ekvivalent prihoda koji se ostvaruje zaradom na odvajanju sekundanih sirovina, to jest na dijelu koji ide kroz njihovo reciklažno dvorište. Za razliku od našeg sustava, oni nemaju uspostavljen sustav naplate po volumenu, već se odvoz naplaćuje po mještaninu. Uočili smo postojanje sličnog problema kao i kod nas, a to je reciklaža sekundarnih sirovina iz otpada. U Orlovi građani nemaju finacijske motivacije za odvajanjem iskoristivog dijela otpada, s obzirom na to da plaćaju isti iznos bez obzira na količinu otpada koji proizvedu. No, bez obzira na to, dio sekundarnih sirovina se ipak odvaja. Kolegama iz Orlove posebice se svidio naš model obračuna po volumenu, koji je u konačnici pošteniji za građane te ih dodatno motivira da odvajaju otpad zbog smanjenja troška odvoza. Dogovreno je da prilikom idućeg posjeta delagacije Orlove Crikvenici, naše komunalno poduzeće pripremi detaljnu dokumentaciju i prezentira način obračuna odvoza otpada po volumenu kako bi kolege iz Orlove, poučeni našim primjerom, mogli započeti primjenjivati naš „crikvenički“ model .

Posjetili smo i njihovo reciklažno dvorište koje je smještetno u samom centru grada te vrlo zanimljiv azil za pse u vlasništvu komunlanog poduzeća. Češki zakoni ne dozvoljavaju ubijanje pasa iz azila, te je bilo lijepo čuti da se gotovo svi psi lutalice udome, a oni koji ne budu udomljeni, provedu ostatak života u azilu koji ima apsolutno sve uvijete za miran i lijep život životinjama. Za azil Grad Orlova izdvaja iz proračuna oko 500.000 kn godišnje. Osim azila, njihovo komunalno poduzeće upravlja i gradskim bazenom za čije održavanje i funkcioniranje Grad Orlova izdvaja oko 3.000.000 kn godišnje.

Sve nedavne projekte pratili su EU fondovi. Češka vlada ubrzano radi i raspisuje mnoge natječaje na koje se aktivno uključuje i orlovski SMO, te povlači značajna sredstva iz zajedničkih fondova EU. Kolege iz Orlove ponudili su apsolutnu pomoć svojim iskustvom da se i Grad Crikvenica pojačano uključi u povlačenje novaca iz EU, te smo po tom pitanju već i na pragu realizacije jednog zajedničkog projekta.

Bez obzira na to što Orlova i Crikvenica po pitanju komunalnog reda imaju prilično različit sustav, jer je njihov sustav konstanatan kroz cijelu godinu, a naš ekstremno varijabilan u odnosu zima - ljeto, mislim da jedni od drugih imamo mnogo toga za naučiti i primjeniti u našim gradovima. Upravo iz tog razloga, s ponosom najavljujem potpisivanje ugovora o suradnji između orlovskog SMO-a te naše Eko – Murvice d.o.o. i Murvice d.o.o., da bi se suradnja i dalje nastavila na kvalitetan i konkretan način, te da bi obje strane dobile dobrog strateškog i poslovnog partnera. „

Osim predsjednika Gradskog vijeća delegaciju su sačinjavali gradski vijećnici Josip Friš i Mato Gavran, podpredsjednik Odbora za međunardnu suradnju i član NO Eko-murvica d.o.o. Davorin Borščak, te Radimir Blažević iz pravne službe Murvice d.o.o.


Top