DINAMIČNI DANI AD TURRESA U CRIKVENICI
Objavljeno: 16.07.2014.

Ovoga će se vikenda u Crikvenici ponovno zaustaviti veliki vremeplov i ukrcati sve željne lijepih doživljaja!

Nakon što nas je koncem lipnja odveo u srednji vijek, 19. i 20. srpnja odlazi čak 2.000 godina unatrag. Vratit ćemo se u doba antike i posjetiti živopisan svijet Rimljana na Danima Ad turresa u Crikvenici, kulturno-zabavnoj manifestaciji koja se temelji na vrijednoj arheološkoj baštini.

Zašto baš Ad turres? Arheološka istraživanja na lokalitetu "Igralište" pokraj nogometnog stadiona u Crikvenici potvrdila su da je Ad Turres naziv antičke Crikvenice te da povijesni razvoj grada traje već više od 2.000 godina. Osim toga, otkrivena je lokalna keramičarska radionica Seksta Metilija Maksima za proizvodnju amfora, uporabne i graditeljske keramike, po svojoj očuvanosti jedinstvena na prostoru Hrvatske. Među brojnim nalazima svakako treba istaknuti rimsku amforu, koja je prema nalazištu na kojemu je otkrivena dobila ime Crikvenica, a njezin službeni naziv je Jadranska amfora ravnog dna tip Crikvenica.

Očekuje nas vikend ispunjen zanimljivim programom uz antičku glazbu i gastronomiju, postrojavanje legionara, borbe gladijatora, paljenje antičke peći, prezentaciju antičkih zanata, antičke zabavljače i plesačice i krotitelje vatre te mnoge druge zanimljivosti. Crikvenicu će posjetiti, ni manje ni više, nego slavni Cezar, a pozdravit će nas i glavna svećenica Vestalka.

Imat ćemo priliku navijati za svoje favorite u antičkome nogometu, vidjeti kako je izgledao rimski logor i natjecati se u rimskim igrama. Naši najmlađi će uživati u radionici izrade štitova i mačeva, proći obuku u legionarskoj školi i igrati se kao što su to činili njihovi vršnjaci u antičko doba.

Program će se održavati na tri lokacije, i to u subotu, 19. srpnja u centru Crikvenice, na Trgu Stjepana Radića i u Preradovićevoj ulici pokraj Muzeja Grada Crikvenice te u nedjelju, 20. srpnja na arheološkome nalazištu "Ad turres", gdje će se paliti antička peć i izrađivati keramičarski predmeti, održavati natjecanje u gađanju lukom i strijelom, igrati antički nogomet, a bit će prezentirana i antička gastronomija, rimski logor i legionarska škola.

Osim toga, posjetitelji će na izložbi 845° u Muzeju Grada Crikvenice moći saznati što se krije iza naziva Ad turres, a u subotu u 20 i 21 h je organizirano i stručno vođenje.

Organizatori Dana Ad turresa su Turistička zajednica Grada Crikvenice i Muzej Grada Crikvenica, a suorganizatori "Krasnica" d.o.o. i Hotel "Vali".
Pokrovitelji su Grad Crikvenica, Županijska lučka uprava Crikvenica, TZ Kvarnera i GKTD "Murvica" d.o.o.
Medijski pokrovitelji su Novi list, Radio Rijeka, Radio Korzo, Internet televizija i web portal Crikvenica Danas.

Posjetite antičku Crikvenicu, zabavite se i iskusite sve čari rimskoga doba! Čekamo Vas na Danima Ad turresa! Dobro nam došli!


Top