U SELCU PROSLAVLJENA KATARININA
Objavljeno: 25.11.2012.

Četverodnevna proslava blagdana sv. Katarine, zaštitnice Selca završila je danas boćarskim turnirom na boćalištu „Matkino“. Turniru je prethodila zabava na selačkoj placi ispred Harmice uz sajam autohtonih proizvoda i portugisca – „Katarinski samanj“. U jutarnjim se satima u crkvi sv. Katarine održala koncelebrirana sveta misa koju je predvodio pavlin, pater Krištof iz Sv. Petra u Šumi. Misi su prisustvovali gradonačelnik Damir Rukavina sa zamjenicima Senkom Smoljanom i Veselkom Mutavgjićem, te suradnicima. Misnom slavlju su se odazvali i brojni župnici iz Crikveničkoga dekanata, a učenici iz Područne škole Selce otpjevali su prigodnu pjesmu u čast sv. Katarine.

„Katarinina va Selcu 2012.“ započela je u četvrtak koncertom mješovitog pjevačkog zbora i tamburaškog orkestra KUD-a „Neven“ te okruglim stolom na temu „100 godina hotelijerstva u Selcu, turistički izazovi i kako sutra“. Subotu i nedjelju obilježio je „Katarinski samanj“ (sajam autohtonih proizvoda i sajam portugisca) na selačkoj placi ispred Harmice. Posjetitelje je zabavljala grupa „Point“.

Subotnjoj fešti na trgu je prethodio zbor građana u Domu prosvjete kojemu se odazvao veliki broj mještana Selca koji su postavljali pitanja gradonačelniku, njegovim zamjenicima te direktorici GKTD-a „Murvica“ Sonji Polonijo. Zbor građana otvorio je predsjednik Mjesnog odbora Selce Žarko Stilin koji je izvijestio prisutne o dosadašnjim aktivnostima Mjesnog odbora te dosad realiziranim malim komunalnim akcijama.

Gradonačelnik Damir Rukavina je mještanima Selca čestitao blagdan sv. Katarine te još jednom uputio srdačne čestitke povodom osvajanja nagrade „Plavi cvijet“ u akciji Hrvatske turističke zajednice za osvojeno treće mjesto za najuređenije mjesto na Jadranu. Gradonačelnik Rukavina se također zahvalio Selčanima na srčanosti u akciji gašenja nedavnog požara koji je zahvatio dijelove Selca i Crikvenice. Posebno je istaknuo hrabrost i jedinstvo svih građana Grada Crikvenice koji su pritekli u pomoć vatrogascima i dobrovoljno sudjelovali u gašenju požara, što je uvelike pridonijelo sprječavanju katastrofe.

Uslijedila su pitanja građana. Najveći broj pitanja odnosio se na jednosmjernu regulaciju prometa u Selcu u skladu s prometnom studijom. Nekolicina građana izrazila je nezadovoljstvo novom regulacijom prometa te je zaključeno da bi se trebalo provesti detaljnije anketiranje građana o toj tematici. Gradonačelnik je istaknuo kako će se, po provedenoj anketi, mišljenje mještana uzeti u obzir te će se razmotriti mogućnosti poboljšanja prometnog rješenja.

Selčani su također istaknuli potrebu za češćim linijama City Busa. Zamjenik gradonačelnika Veselko Mutavgjić je istaknuo kako se linije City Busa periodički korigiraju sukladno potrebama građana, te će tako biti i u ovome slučaju kada se utvrde stvarne potrebe korisnika lokalnog javnog prijevoza.

Ukazano je i na potrebu da se autobusna stanica bolje osvijetli te da se na njoj istakne vozni red.

Na brojna pitanja o uređenju centra Selca, gradonačelnik je odgovorio da će ono uslijediti nakon uređenja Trga Stjepana Radića, kada će se provesti natječaj za uređenje centra Selca te će se po završenom natječaju krenuti u izradu projektne dokumentacije.

Direktorica „Murvice“ Sonja Polonijo je odgovarala na brojna pitanja o čišćenju mjesta i odvozu komunalnog otpada. U skladu s programom, centar Selca se češće čisti, a ulice koje su udaljenije od centra nešto rjeđe. U slučajevima nepropisno bačenog otpada na privatnom zemljištu „Murvica“, nažalost, ne može intervenirati, već samo apelirati na vlasnike da se ponašaju odgovorno. Čistači redovito prazne kante, no postoji problem gomilanja komunalnog otpada na ulicama izvan kanti, posebno u sezoni. Direktorica je apelirala na građane da s otpadom postupaju odgovorno te da ga zbrinjavaju u skladu s propisima, te tako pomognu pri održavanju svoga grada čistim. „Murvica“ je dobila pohvalu mještana za hortikulturno uređenje Selca.

Postavljeno je pitanje mogućnosti sufinanciranja poduzetničkih projekata od strane Grada koji bi se odnosili na obradu poljoprivednih zemljišta. Gradonačelnik je istaknuo kako su sve projektne ideje vezane za obradu poljoprivrednih površina dobrodošle te da će ih Grad svakako financijski poduprijeti u skladu s proračunskim mogućnostima. Istaknuo je kako je u tijeku probijanje vatrogasnog puta od Barbare do Zoričića, što će omogućiti veću dostupnost parcela te se otvaraju bolje mogućnosti obrade tih parcela.

Nekoliko je građana postavilo pitanje hoće li ponovno profunkcionirati zelena tržnica, na što im je direktorica Sonja Polonijo odgovorila da je tržnica morala biti uklonjena jer nije udovoljavala minimalnim tehničkim uvjetima.

Na koncu dvosatnog zbora građana, gradonačelnik i predsjednik MO-a Selce istaknuli su  uspješnu suradnju s Turističkom zajednicom Grada Crikvenice, posebno na organizaciji nove manifestacije „(Sr)etno Selce“ koja se pokazala punim pogotkom i koju su građani i gosti odlično prihvatili.

Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Neven“ nastupio je u glazbenom dijelu programa, a zbor građana bio je i prigoda da se Selčani zahvale na angažmanu i zalaganju dugogodišnjem tajniku Mjesnog odbora Selce i komunalnom redaru, Rodoljubu Lončariću, koji odlazi u mirovinu. Uz glasan pljesak mještana, predsjednik Mjesnog odbora Selce Žarko Stilin uručio mu je i prigodan poklon. 


Top