„Svjetionik podrške“ Sretnijeg Grada za savjetovanje i podršku
Objavljeno: 28.12.2020.

Udruga za poticanje i zaštitu mentalnog zdravlja djece, mladih i odraslih „Sretniji grad Crikvenica“ djeluje na području grada Crikvenice od 2015. godine pod pokroviteljstvom Grada Crikvenice i od tad kontinuirano provodi edukacije za djecu, adolescente i roditelje.

Trenutno broji 12 članova stručnog tima koji se sastoji od psihologa, socijalnih pedagoga, pedagoga i učitelja. Cilj projekta udruge je usmjeren na prevenciju poremećaja u ponašanju, emocionalnih poremećaja, lošeg školskog uspjeha i tendencije ka uzimanju sredstava ovisnosti te poticanje darovitosti kod djece.
Ciljeve provodimo kroz niz aktivnosti, radionica i predavanja koja se održavaju tijekom cijele školske godine. Ove godine, zbog epidemioloških mjera, nismo bili u mogućnosti posvetiti se našoj djeci i roditeljima onako kako smo htjeli i zato smo se odlučili djelomično prebaciti online.

Od proljeća su se naši životi uvelike promijenili. Pandemija Korona virusa poljuljala je našu sliku svijeta kao sigurnog i stabilnog mjesta. Epidemiološke mjere značajno su promijenile naš život, što dodatno izaziva stres i predstavlja prijetnju mentalnom zdravlju. Mi kao članovi Udruge Sretniji grad smatrali smo da je naša građanska dužnost, odnosno prioritet, koristiti sva naša psihološka znanja kako bi pomogli i olakšali sugrađanima da se učinkovito nose sa pandemijom. Iz literature je poznato da je i ranije bilo epidemija koje su zadesile čovječanstvo, poznate su psihološke i ponašajne reakcije pojedinaca kao i načini kojima možemo pomoći u zaštiti mentalnog zdravlja. Neizvjesnost i s njom povezan stres koji prati epidemiju može uzrokovati nesanice, uznemirenost, zabrinutost, anksioznost, psihosomatske smetnje i sklonost rizičnim ponašanjima (pojačanu upotrebu alkohola, duhana, nekih drugih sredstava ovisnosti). Sve navedeno naravno odražava se na mentalno zdravlje pojedinca koji se teško nosi sa stresom i ne može ostvariti svoj puni potencijal. Sva istraživanja u zemljama koja su imala iskustva sa zaraznim bolestima pokazuju da treba djelovati što prije i ojačati psihološki imunitet pojedinca.

Kao Udruga željeli bi pokazati da znanja kojima raspolažemo pomažu ljudima da se lakše nose sa neizvjesnošću i nesigurnošću koje nosi pandemija i da njeguju optimizam koji se do sada pokazao jako ljekovit.

Upravo zbog toga je i naš novi projekt „Svjetionik podrške“ nastao iz želje da i dalje pružamo podršku i savjetovanje svima kojima je to potrebno, a kao odgovor na zdravstvenu krizu izazvanu pandemijom i njenim posljedicama.

Mobilizirali smo sve snage unutar Udruge i krenuli u izradu online platforme na kojoj će biti dostupno mnoštvo sadržaja koji mogu pomoći u suočavanju sa životnim izazovima. Sadržaji će biti namijenjeni mladima, njihovim roditeljima i našim starijim sugrađanima. Resursi koje ćemo dijeliti na web stranici Grada Crikvenice, pod nazivom „Svjetionik podrške“ uključuju pisane, slikovne i video sadržaje namijenjene jačanju otpornosti i njegovanju mentalnog zdravlja https://www.crikvenica.hr/sretniji-grad?own=0 .

Osim savjeta i poučnih sadržaja, kao poseban dio želimo istaknuti „Sandučić podrške“ putem kojeg nam se možete javiti ako imate neko pitanje, ideju ili problem. Sandučić podrške oblik je online savjetovanja Udruge Sretniji grad.

Veselimo se suradnji i druženju,
Stručni tim Udruge Sretniji grad Crikvenica

 

Top