Čestitka povodom blagdana Svetog Nikole
Objavljeno: 06.12.2020.
Sveti Nikola je bio biskup koji je živio u maloj Aziji u 3. stoljeću. Zaštitnik je pomoraca i putnika, jer je prema legendi smirio more. Pomagao je ljudima u nevolji te je zbog brojnih dobrih djela postao zaštitnik i darivatelj djece.

Kako je nastala tradicija darivanja za dan svetog Nikole?

Možda niste znali no tradicija je nastala po priči o ocu koji je imao tri kćeri koje je želio udati, no nije ima novca. Na pamet su mu padale svakakve ideje, a kad je Nikola za to saznao, odlučio je pomoći pa je dvije večeri ubacivao kroz prozor zlatnike kako bi kćeri imale dovoljno novca za miraz. No, Nikola se bojao da ga treću večer otac ne uhvati pa je vrećicu sa zlatnicima ubacio kroz dimnjak, a oni su upali u čizmicu koja se srušila pokraj kamina i tako je nastala i tradicija da se upravo čizmica stavi na prozor i napuni poklonima. Nekada je večer prije samog blagdana Nikola šetao selom u pratnji zločestog Krampusa koji je nosio lance. Djeca su navečer stavljala čizmice na prozor i ujutro bi dobila poklone. Nerijetko se u čizmici znala naći i pokoja šiba, čak i za dobru djecu, ali samo da ih se podsjeti da moraju biti dobri i iduće godine.

Ovim putem želimo svim pomorcima i ribarima sretan dan njihovog zaštitnika, blagdana svetog Nikole, mirno more te da svaki puta uplove u sigurnu luku.

 

Top