Brže i jednostavnije pravdanje javnog novca u sportu
Objavljeno: 20.10.2020.
Grad Crikvenica ponosi se velikim brojem sportskih klubova i udruga te zastupljenošću velikog broja sportova na području grada Crikvenice.

Kako bi pravdanje svih sredstava odnosno javnog novca kojeg klubovi imaju na raspolaganju bilo lakše, brže i transparentnije uvodi se digitalni sustav “SOM”.

„SOM“ je skraćenica za Sustav Obavijesti Mailom, a sustav digitalizira, ubrzava i pojednostavljuje proces davanja i primanja javnih sredstava udrugama u sustavu lokalne samouprave. Navedeno je aplikacija kojom upravlja Grad Crikvenica, a digitalnu platformu omogućava društvo FORTIS LABOR d.o.o. Za udruge je navedena aplikacije besplatna.

Ovom digitalnom platformom udrugama će se olakšati vođenje administracije jer će se njome osigurati jednostavan način izrade i distribuiranja računa za članarinu te praćenja naplate, vođenja evidencije sudjelovanja članova na treninzima, bilježenja primarnih kontakata sportaša kao prevenciju širenja korona virusa. Aplikacijom će se omogućit digitalizacija pravdanja troškova korištenja javnih sredstava, čime će se osigurat veća transparentnost korištenja javnih sredstava.

Sve navedeno, predstavljeno je na konferenciji za medije od strane zamjenice gradonačelnika Grada Crikvenice Silvije Crnić te direktora zagrebačke tvrtke Fortis Labor Lorenza Gašparića.

Zamjenica Crnić istaknula je kako ju posebno veseli novi sustav te da će on umnogome olakšati pravdanje sredstava i učiniti ga transparentijim. Kako bi i djelatnici Gradske uprave, ali i članovi udruga odnosno klubova mogli koristiti aplikaciju, bit će organizirana online edukacija te se očekuje da bi s početkom nove godine, aplikacija zaživjela.

Tiskovna konferencija se održala na novouređenom igralištu u Jadranovu koje je ovim putem i javno predstavljeno. Jedan dio novog igrališta je namijenjen za mali nogomet, a na drugom se dijelu nalazi i teren za košarku. Zamjenica je kazala kako smatra da je ovo bio pun pogodak za Jadranovo, jer igrališta imaju jako puno korisnika i to je jako lijepo za vidjeti.

Direktor tvrtke Lorenzo Gašparić kazao je kako ga veseli da se i Grad Crikvenica priključio ovom projektu, no da mora reći da je i prije sustava Grad Crikvenica bio jedan od uređenijih gradova po pitanju praćenja troškova svojih klubova. “SOM” je već u funkciji u dvanaestak gradova te su odlične povratne informacije. Aplikacija omogućuje sportskim klubovima da vode cijeli svoj operativni sustav djelovanja, a da istodobno Grad u realnom vremenu zna koliko je sredstava isplaćeno, a koliko opravdano. Ovo je i svojevrsna pomoć klubovima, jer će se baza osvježavati te će tvrtka pomoći i pri upisu klubova i stvaranju baze.

Intencija projekta je da se već dogodine kroz navedeni sustav provedu i natječaji te da se sportska birokracija na ovaj način digitalizira.

 

Top