Kotor zove!
Objavljeno: 10.09.2020.
Tri gradske ustanove u kulturi, Centar za kulturu „Dr.Ivan Kostrenčić, Gradska knjižnica Crikvenica i Muzej Grada Crikvenice, s programom Kotor zove!

sudjeluju u programskom pravcu 27 susjedstva u sklopu međunarodnog događanja Rijeka 2020. Želja nam je bila staviti u fokus ovaj, još uvijek nedovoljno poznat, zaštićeni prirodni i kulturni krajolik.

Sklad primorske tradicionalne arhitekture i bogate flore pruža jedinstveni estetski i osjetilni doživljaj a dodatnu vrijednost brdu Kotoru daju brojne staze i puteljci s prekrasnim pogledom na Vinodol i Vinodolski kanal. Zbog svega toga nije ni čudno da je Kotor naseljen još od prapovijesti!

Bogat program očekuje vas od 12. do 14. rujna a odvijat će se na području Kotora te u prostoru Gradske knjižnice Crikvenica i Dvorane Zora.

Poslijepodnevni sati vikenda biti će u znaku interpretacijskih šetnji krajolikom. Subota je rezervirana za prirodnu baštinu Kotora s kojom će nas upoznati biolog Marko Randić iz Javne ustanove „Priroda“ te Alen Čikada, zaljubljenik u lokve, prave oaze bio raznolikosti u vodom siromašnom kršu. Nedjeljno vodstvo arheologa Ranka Starca vodit će nas kroz kulturnu baštinu Kotora, točnije crkveno nasljeđe Kotora koji je prema predaji imao čak šest crkava. Ovo je također prilika da se razgleda mala privatna etno zbirka u kući obitelji Šarar. Okupljanje je u subotu i nedjelju predviđeno u 16,00 sati ispred Gradske sportske dvorane a organiziran je i prijevoz do predjela Japnenice odakle svi skupa krećemo u obilazak Kotora. Posjetitelje molimo da dođu adekvatno obuveni za šetnju kroz prirodu a svi skupa poštivat ćemo epidemiološke mjere.

U ponedjeljak ujutro biti će posebno svečano na Kotoru, jutarnji sati rezervirani su za protokolarni dio koji uključuje preuzimanje vremenske kapsule, šetnju po mjestu i druženje. Završni dio programa Kotor zove odvijat će se u Gradskoj knjižnici Crikvenica i Dvorani Zora gdje smo za vas pripremili izložbu Libuše Kirac Kotor calling 2020, predstavljanje knjige Tee Matejčić Jerić Ljubav ka dura, predavanje Andree Manzoni iz Konzervatorskog odjela u Rijeci pod nazivom Kotor: kako obnoviti našu baštinu te predstavljanje našeg europskog partnera iz Luxembourga.

Veselimo se Vašem dolasku! Kotor Vas zove – dođite!

 

Top