Timoteja-Tea Matejčić Jerić (3. svibnja 1932.-13. lipnja 2010.)
Objavljeno: 08.05.2020.
Bila je zaljubljena u Crikvenicu, u njezinu bogatu prošlost, u sadašnjost – koju je intenzivno i predano živjela sa svojim rodnim gradom i zavičajem – i u crikveničku budućnost.
Pridonosila je svemu tome svojim radom kao kulturna djelatnica, kao poliglot afirmirajući turističku Crikvenicu kao djelatnica u hotelijerstvu, te kao arheologinja čime se zdušno bavila u jednom od svojih najstrastvenijih hobi-angažmana.

Crikveničku kulturu – u njezinoj povijesnoj i aktualnoj slojevitoj dimenziji – nastojala je sačuvati originalnim govorom i stihom: napisala je tri knjige poezije (Govor od zlata;1999., Život; 2005., Ča san čineća; 2010.).

Stih joj je bio lepršav i komunikativan, deskriptivan ali i kontemplativan.

Susreti s Teom Matejčić Jerić bili su srdačni, sadržajni i poticajni.

Utjecala je dobro na ljude oko sebe, a jedna od inicijativa što ju je potaknula bilo je i utemeljenje Katedre Čakavskog sabora Kotor. O tome govori i jedna od njezinih sljedbenica u toj kulturnoj udruzi, mr. sc. Jasminka Rukavina:
- Katedra čakavskog Sabora „Kotor“ obilježava ove, 2020. godine, punih deset godina od svog osnutka i deset godina od iznenadne smrti svoje prve predsjednice i utemeljiteljice Tee Matejčić Jerić. Da bi se ovi jubileji dostojno i primjereno obilježili već je u siječnju 2019. godine na sastanku Predsjedništva Katedre dogovoren plan događanja.
Pošto je pok. gospođa Jasna Matejčić donirala katedri rukopise Teinih objavljenih i neobjavljenih pjesama, profesorica Marija Gračaković i profesorica Ljubica Miletić-Domijan prihvatile su se odgovornog zadatka pripreme knjige Teinih neobjavljenih pjesama na standardu i čakavštini. Urednice knjige su odradile zaista velik posao u suradnji s crikveničkom Gradskom knjižnicom, a ta knjiga poezije pod naslovom „Ljubav ka dura“ trebala bi uskoro biti objelodanjena. Naslovnicu je pripremila akademska slikarica Libuša Kirac.

Veliki san pokojne Tee bila je i izrada stepenica prema Kotoru i to mi je nebrojeno puta rekla. Da bi se realizirala ta ideja, pogotovo u tehničkoj pripremi potrebne dokumentacije, pomogli su nam gospodin Dubravko Car, direktor firme Geodezija Commerce d.o.o. i gospodin Aramis Liebhardt , direktor firme ALM COPTING d.o.o.. Za izradu stepenica nismo imali dovoljno novca pa se rodila ideja da se na Kotoru organizira likovna kolonija i prodajom ostvarenih djela prikupi novac. Tako je 1. lipnja 2019. na Kotoru održana 1. Likovna kolonija na kojoj su sudjelovali Marijan Mavrić, Miroslav Cimer, Ambroz Oroši, Nenad Petronio, Libuša Kirac i dva člana crikveničkog Fotokluba – Elma Dujić i Slavko Matejčić.

Nastala djela bila su izložena u Gradskoj knjižnici do 1. rujna 2019. godine. Veći dio slika i fotografija bio je prodan, tako da smo mogli dogovoriti izradu stepenica, koje je odradila firma RI KAMEN.

Sve potrebne predradnje bile su obavljene i predsjedništvo Katedre je donijelo odluku da se od 21. svibnja do 24. svibnja 2020. održe „Teini dani“. Predstavljanje knjige, otvorenje Teinih „Kotorskih stuba“, Okrugli stol s predavanjima, nastupi Mješovitog crkvenog zbora „Sveti Juraj na bregu“ i još puno toga planiranog moramo nažalost, iz poznatih aktualnih epidemioloških razloga, prebaciti na neke druge dane i datume.

U mislima na Teu i s velikom zahvalnošću na njezinoj volji, trudu i svojedobnom nadanju i ostvarenju toga da je Katedra i osnovana, potrudit ćemo se da djelujemo još dugo i kvalitetno.

Ujedno zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pridonijeli i pomogli u pripremama za obilježavanje ovih dviju Teinih obljetnica, - rekla je predsjednica Katedre Čakavskog sabora Kotor, mr.sc. Jasminka Rukavina, dr.med.dent.

Franjo DERANJA

Na fotografiji: Timoteja-Tea Matejčić Jerić
Top