Tjedan posvećen brizi o ženskom zdravlju -  Grad Crikvenica obilježava 13. Dan mimoza
Objavljeno: 20.01.2020.
U cilju podizanja svijesti o ženskom zdravlju i prevenciji raka vrata maternice, u srijedu, 22. siječnja u 18,00 sati u Gradskoj vijećnici grada Crikvenice održat će se tribina na temu „Što trebam znati o HPV virusu i raku vrata maternice?“.

Predavači su Prim.dr.sc. Ira Pavlović-Ružić, dr. med. i Ani Mihaljević, dr. med., dok će se u subotu, 25. siječnja, od 9,00 do 13,00 sati na Gradskoj tržnici u Crikvenici (ispred Konzuma) na prigodan način, dijeljenjem edukativnih materijala (letaka, brošura i Narodnog zdravstvenog lista) obilježiti 13. po redu Dan mimoza. Na štandu će građani također moći donirati dobrovoljne priloge namijenjene redovnom radu Lige protiv raka PGŽ-e.

Riječ je o još jednom u nizu zajedničkom projektu Grada Crikvenice i Lige protiv raka PGŽ-e, koja je i glavni organizator ovog obilježavanja u našoj županiji. ˝Iznimno nas veseli uspješna suradnja koju posljednjih nekoliko godina ostvarujemo s Ligom protiv raka PGŽ-e. Grad Crikvenica podržava te će se rado i ubuduće odazvati ovakvim akcijama, a u planu imamo i organiziranje edukacija o prevenciji tijekom čitave godine. Tu je i dalje, dakako, sveprisutna naša dugogodišnja želja da se na području grada Crikvenice osnuje podružnica Lige kao još jedan važni oblik podrške i pomoći našim oboljelim sugrađanima ali i zbog važnosti educiranja stanovništva o prevenciji ove zloćudne bolesti˝ – istaknula je zamjenica crikveničkog gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović.

Važno je za spomenuti, kako Grad Crikvenica unutar svog projekta „Zdravi grad“ kontinuirano provodi niz aktivnosti usmjerenih ka unaprjeđenju i poboljšanju uvjeta života, promicanju važnosti zdravlja i rekreacije, kao i unaprjeđenju uvjeta za ostanak mladih u zajednici te skrbi o starijim građanima. Značajnoj vrijednosti ovog projekta govori u prilog činjenica da su građani prepoznali inicijativu i aktivno sudjeluju u svim aktivnostima podizanja kvalitete života u zajednici. Uspostavljena je također kvalitetna komunikacija i suradnja između Grada i raznih Udruga, Ustanova i građanskih inicijativa, kojih je iz godine u godinu sve više i marljivo rade da Crikvenica postane i što je još bitnije, ostane Zdravi grad.

Dani prevencije raka vrata maternice simbolički se povezuju s mimozama i biserom mudrosti – upravo iz tog razloga cvijet mimoze odabran je za nacionalni simbol prevencije raka vrata maternice jer ovaj nježni i pahuljasti cvijet u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost – a činjenica što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje njegovu snagu i otpornost koja bi svakoj ženi trebala biti prioritet kada je u pitanju vlastito zdravlje.“

 

Top