Projektni dan - OŠ V.Nazora
Objavljeno: 22.04.2019.
U srijedu 17. travnja u našoj se školi održao projektni dan pod naslovom „U zagrljaju sigurnosti“.

Naša škola svake godine održi projektni dan posvećen nekoj zanimljivoj temi. Ovogodišnji multidisciplinarni projektni dan posvećen je odgoju i obrazovanju za održivi razvoj, zaštitu i spašavanje, ekologiju te zdrave navike življenja.

Projektnim danom prigodno smo obilježili skori Dan planeta Zemlje s ciljem razvoja svijesti o važnosti očuvanja čistog okoliša kao našeg prava, ali i obveze. Učenici su se upoznali s energetskom učinkovitošću i obnovljivim izvorima energije, načinima kako zaštiti okoliš, more, biljni i životinjski svijet na kopnu i u moru te kako reagirati i koga pozvati kada su ljudski životi u opasnosti. Ugostili smo čak 22 predavača koji su učenicima održali predavanja, prezentacije i radionice u sklopu projekta.

Svi učenici bili su podijeljeni u skupine te su prema uzrastu i interesu nazočili na biranim predavanjima. Za one najmanje organizirana su predavanja i radionice na temu Zubić vila, Čiste ručice, Teddy bear u bolnici, a za one starije predavanja o krvnom tlaku i spolno prenosivim bolestima u organizaciji Udruge studenata medicine FOOS MedRI. Koliko je važno baviti se sportom i koliko je važno poraditi na zdravom načinu življenja, prezentirali su članovi Savate boksa „Reful“, ali i planinari PD Strilež i PD Obzova koji su na zanimljiv način učenicima pokazali i kako se valjano treba opremiti za odlazak u planine i koje su stvari neophodne u slučaju nezgode.

Na školskom dvorištu učenici su nazočili predavanju vatrogasaca te prezentaciji vatrogasnog vozila, obišli su i transportno vozilo hitne pomoći te čuli na koji način medicinsko osoblje u što kraćem vremenu spašava ljudske živote.  Opreza u prometu nikada dovoljno, stoga je Prometna policija PP Crikvenica u suradnji s Autoškolom TA održala predavanje na temu Sigurnost u prometu za učenike osmih razreda i Simulirani pješački prijelaz za učenike prvog razreda.

Djelatnici Crvenog križa održali su za one nešto starije predavanje na temu Trgovanje ljudima te pokazali postupak reanimacije i realističan prikaz ozljeda, a za one manje, održali su predavanje Kodovi na vodi. Uključila se i liječnica Školske medicine koja je učenike starijeg uzrasta upozorila na štetnost alkohola. Pomorska škola Bakar održala je zanimljivo predavanje posvećeno očuvanju biljke koju s pravom možemo nazvati „pluća mora“ - Posidonia oceanica u uvali Krušćica te o bojama mora i zakonima svjetlosti u moru.

Na posebno aktualnu temu velike količine nerazgradive plastike u moru upozorili su gosti iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka u prezentaciji Dobra i loša plastika. Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo PGŽ učenicima su održali predavanje o tigrastim komarcima, štetnim kukcima te uravnoteženoj prehrani. Koliko je energija važna, kako je možemo dobiti na ekološki prihvatljiv način i kako štedjeti energiju, učenici su mogli naučiti iz predavanja Regionalne energetske agencije Kvarner. Poseban naglasak bio je na edukaciji učenika iz područja zaštite i spašavanja te pružanja pomoći.

U goste su nam, osim vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Crikvenica, policije i liječnika, stigli i volonteri Hrvatske gorske službe spašavanja- stanica Rijeka, a najveće oduševljenje izazvala su dva potražna psa belgijski ovčar Tomas i kujica border collia Helga. Nosioci projekta „U zagrljaju sigurnosti“ bili su učiteljica Prirode i Biologije Olga Arnaut, učiteljica Informatike Adriana Mihalić - Šebelja, učitelj Tjelesne i zdravstvene kulture Dinko Gračaković te učiteljica Tehničke kulture Suzana Mandić. 

 

Top