Akcije povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja
Objavljeno: 03.04.2019.
Kao i svake godine, povodom Svjetskog dana zdravlja (07. travnja), GDCK Crikvenica organizira javnozdravstvene akcije namijenje svim građanima:
  • Srijedu (10.04.) u suradnji s KŠR Gorovo, nordijsko hodanje šetnicom Kačjak-Jadranovo-Kačjak. Okupljanje je u 16:30 sati ispred recepcije TN Kačjak
  • Subotu (13.04.) akcija besplatnog mjerenja tlaka i šećera u parku kod hot. “International”, u sklopu susreta umirovljenika, u vremenu 9:30-11:30”

U 2019. godini Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) obilježava Svjetski dan zdravlja - 7. travnja kao nastavak prošlogodišnje kampanje pod sloganom „Univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom“, koja bi trebala biti omogućena svakoj osobi svugdje u svijetu. SZO je osnovana na načelu prema kojem bi svi ljudi trebali ostvariti pravo na zdravlje kao temeljno ljudsko pravo. Države koje ulažu u zdravlje svoje nacije ulažu u ljudske potencijale i bogatstvo zemlje.

Obilježavanjem Svjetskog dana zdravlja u 2019. godini želi se podsjetiti globalnu javnost na poduzimanje različitih akcija potrebnih za ostvarivanje „univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom“. Osim zdravstvenih stručnjaka u takve akcije trebaju biti uključeni i vodeći predstavnici društvenog, političkog i gospodarskog života, nevladine organizacije, mediji i svi oni koji mogu tome pridonijeti u svojoj zemlji.

„Univerzalna pokrivenosti zdravstvenom zaštitom“ nalazi se među „Ciljevima održivog razvoja“ Ujedinjenih naroda (UN) te uključuje cijeli spektar zdravstvene zaštite, od promicanja zdravlja i prevencije bolesti, preko liječenja i terapije, komunikaciju i suvremenu zdravstvenu tehnologiju, zdravstvenu rehabilitaciju i palijativnu skrb.
Globalni ciljevi Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca naglašavaju njegovanje dobrog zdravlja tijekom cijelog života te ukazuju na potrebu jednake i svima dostupne zdravstvene zaštite. Putem nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca nastoji se omogućiti zdrav i siguran život za bolje zdravlje svakog pojedinca i zajednice.

Hrvatski Crveni križ sa svojim društvima pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana zdravlja - 7. travnja 2019. godine kako bi se ukazalo na važnost očuvanja zdravlja i prevencije bolesti svih stanovnika Republike Hrvatske.

 

Top