Ekološke radionice - igraonice za djecu od 4 do 9 godina u Gradskoj galeriji Crikvenica
Objavljeno: 29.03.2017.
Ekološke radionice - igraonice za djecu od 4 do 9 godina, koje se održavaju u Gradskoj galeriji Crikvenica od danas do petka.

Kao prvo – zagonetno drvo… i pomisliš da je to samo početak još jedne izmišljene priče. A kad tamo… to je stvarna, životna priča Matije Bobeka, odgajatelja koji u slobodno vrijeme izrađuje interaktivne didaktičke dječje igračke. S pravom se zagonetno smiješi jer on živi bajku kroz čarobni svijet svojih igračaka i poziva sve nas da uđemo u njegov svijet mašte, uronimo zajedno s njime u rijeku Dravu, čije naplavine je, uz kovrčavu vrbu ili korijen oraha, prepoznao kao moguće dijelove budućih konstrukcija. Ponekad one prerastaju i u mala skulptorska djela s minimalnim intervencijama, jer priroda je ipak najveći umjetnik. No, nemojte niti pomisliti da je igračke lako izraditi, baš naprotiv. Trebalo je dobro razmisliti kako od pronađenih komadića izraditi dječju igračku finih, oblih i glatkih površina, jednostavnih formi, ali razigranih oblika kojima se djeca raduju dok s nestrpljenjem grade i svoje kreativne uratke. I svaki takav novi oblik igračke ima i novu funkciju pa samim time igra se nastavlja u nedogled.
Dobro znamo da djeci nikad dosta igre, stoga im je Matija pripremio nebrojeno puno dijelova koje će oni svojom maštom u “istraživaonici” spajati i nastat će nove, samo njihove igračke. Ove igračke od prirodnog materijala zasigurno će sve nas potaknuti na suživot s prirodom kako bismo svaki trenutak proveden u šumi ili livadi, na obalama rijeka ili mora, tamo daleko u planini ili obližnjem parku iskoristili u traženju nekih novih elemenata od kojih onda možemo izraditi novi vlakić, autić, brojalicu ili njihaljku, bager, lutku ili možda sviralicu. Kamo će nas sve to odvesti, tko to sada zna?

 

Top