Rivijera Crikvenica uspješna na Danima hrvatskog turizma
Objavljeno: 31.10.2016.

Rivijera Crikvenica ovih dana slavi. Razlozi za to su trostruki, a svi su povezani uz ovogodišnje Dane hrvatskoga turizma, koji su se održali u Bolu na otoku Braču 26. i 27. listopada.  Naime, na tradicionalnom godišnjem skupu turističkih djelatnika, kojim se obilježava uspješan završetak jedne i najava sljedeće turističke sezone, dodijeljene su Godišnje hrvatske turističke nagrade, projekt Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore.

Crikvenička je rivijera na državnoj razini sudjelovala u trima različitim kategorijama, a sve prijave na natječaj je početkom srpnja pripremila i aplicirala Turistička zajednica Grada Crikvenice.

Konkurirala je kao jedan od tri finalista u kategoriji "Destinacija godine" – "Najuspješnija destinacija turizma zdravlja", a plaža za pse "Monty's Dog Beach and Bar" u lučici Podvorska u Crikvenici je bila jedan od tri finalista u kategoriji "Plaža godine". Mila Lončarić iz Selca je proglašena najboljim agencijskim djelatnikom u Hrvatskoj i osvojila nagradu "Ljudi u turizmu" - kategorija  "Čovjek - ključ uspjeha, djelatnik godine".

U kandidaturi za "Najuspješniju destinaciju turizma zdravlja" je TZG Crikvenice, među ostalim, navela prednosti i prirodne blagodati Rivijere Crikvenice (položaj, iznimno zdrava i povoljna klima i mikroklima, ljekoviti prirodni činitelji, raznolikost prirodnih ljepota, pješačke i planinarske staze i šetnice, plaže itd.) te proizvode u destinaciji (manifestacije, aktivni odmor, tradicionalna gastronomija...). Naravno, naglasak je na zdravstvenome turizmu, koji se na crikveničkoj rivijeri počeo razvijati koncem 19. stoljeća, među prvima u Hrvatskoj. Istaknute su ugledne zdravstvene ustanove i njihova ponuda (Thalassotherapia Crikvenica, poliklinike Terme Selce, Katunar i Oxy, ordinacije dentalne medicine) i marketinške aktivnosti vezane uz razvoj zdravstvenog turizma (konferencija CIHT – Crikvenica International Health Tourism Conference, tematizirani promo materijali – brošura i film o zdravstvenom turizmu na Rivijeri Crikvenici itd.). TZG Crikvenice je prethodno ušla među 6 najboljih kandidata te početkom rujna održala prezentaciju na Plitvicama, a nakon plasmana među 3 najbolja kandidata, ugostila komisiju za ocjenjivanje, kojoj je tom prilikom predstavljena destinacija na terenu. Iako nije osvojila prvo mjesto, plasman među tri najuspješnije destinacije zdravlja u Hrvatskoj je svakako vrijedno priznanje od strane struke i jak motiv za daljnji razvoj kvalitete ove selektivne vrste turizma.

Nagrada "Plaža godine" dodjeljuje se najboljoj plaži u tekućoj godini, i to temeljem tehničkih uvjeta, ponude i sadržaja te kakvoće vode za kupanje. Plaža za pse "Monty's Dog Beach and Bar", koja je tijekom 2016. privukla iznimnu pozornost ne samo domaćih, nego i svjetskih medija, plasirala se među 3 najbolje plaže. Osim uređenosti, ova plaža ima originalan i jedinstven sadržaj u Hrvatskoj, ali i u svijetu – prvi kafić za pse, nastao prema zamislima koncesionara, mladoga bračnog para Ruby i Igora Montanari-Knez. Spomenimo i to da je "Monty's Dog Beach and Bar" dobitnik nacionalne godišnje nagrade "Simply the Best" u kategoriji "Inovativni projekt u turizmu", čija će se svečana dodjela održati u studenome.

Cilj nagrade "Čovjek - ključ uspjeha, djelatnik godine" je, prije svega, razvijanje gostoljubivih i prijateljskih odnosa prema gostima te podizanje kvalitete usluge, a bira se u ukupno 26 kategorija. Izvrsno poznavanje nekoliko svjetskih jezika, profesionalan pristup prema poslu te iznimna komunikativnost, ljubaznost i susretljivost svakako su bili presudni prilikom odabira Mile Lončarić za najboljeg agencijskog djelatnika u 2016. U tridesetak godina je stekla brojna vrijedna iskustva vezana uz turizam, a 1996. je pokrenula vlastitu turističku agenciju u Selcu. Već je nekoliko mandata član Vijeća TZG Crikvenice, istinski uživa u poslu te u svakoj prilici promovira čitavu crikveničku rivijeru, a posebno svoje mjesto Selce.

Sva navedena priznanja svjedoče, među ostalim, o jačanju imidža i prepoznatljivosti Rivijere Crikvenice, podizanju kvalitete u destinaciji i važnosti međusobne suradnje i kvalitetne koordinacije svih dionika turističkoga života.

Na koncu, godišnje hrvatske turističke nagrade su najbolji dokaz tome da čovjek uistinu jest ključ uspjeha u turizmu te glavni pokretač i realizator turističkoga razvoja, a svakako su i snažan poticaj za daljnji rad na kvaliteti ponude crikveničke rivijere.

Top