Boćanje - furiozna završnica Sv. Jakova
Objavljeno: 11.07.2016.

Ulazak boćara Sv. Jakova iz Jadranova u Drugu ligu-sjever, najveći je momčadski domet sporta u dosadašnjem tijeku odlične sportske godine u Crikvenici. Uvjerljivo najmlađa momčad lige, sa izrazito domicilnim sastavom, u konkurenciji klubova dviju najjačih boćarskih županija u Hrvatskoj zaslužuje maksimalne čestitke, naklon do poda...

U vrlo izjednačenoj ligi u kojoj je domaći teren bio uvijek velika prednost, Sv. Jakov se je pokazao upravo suprotno - kao sjajan i učinkovit gost. Od ukupno 22 pobjede koje su postigle momčadi na gostovanjima, novim drugoligašima je uspjelo vratiti se u Jadranovo sa četiri pobjede i jednom podjelom bodova protiv Maria Gennaria. Bio je to jedan dva neriješene ishoda tijekom svih 90 odigranih susreta u ligi Jedini domaći poraz sa Opatijom, samo je polovično domaćinski - pola susreta zbog lošeg vremena nastavilo se je igrati na Podvežici, nakon što se je jedan dio igrao u Jadranovu.

Jedini visoki poraz uslijedio je na gostovanju kod Divšića (19:3), kada je domaćin poveo 12:0, Maras i Poslek upisali su prve bodove u brzinskom štafetnom izbijanju, te u smiraju susreta još jedan bod je osvojio mladi Karlo Šaban.

Sv. Jakov je u prvenstvo ušao sjajno, pobjedom protiv Kastva (15:7), osvojenim bodom kod odličnog Maria Gennaria u Rijeci, te novom pobjedom protiv Trstene (16:6). Slijedi šokantni, visoki poraz sa Divšićema, pa sa Opatijom (10:12), pa i na Kukuljanovu 15:7. Mladi Jakovari skliznuli su na osmo mjesto. Vremenski loša jesen, kišovita i burna, smanjila je mogućnost treniranja, a to se je itekako odrazilo na momčad.

Zato u pravilu dolaskom proljeća i lijepog vremena, boćari Sv.Jakova doživljava rezultatski preporod, vraća se forma, ruka je preciznija, stižu i bodovi.

Za kraj jesenskog dijela prvenstva uslijedila je pobjeda protiv Vodnjana za ipak solidan završetak prvog dijela prvenstva i relativno mali zaostatak za vodećima, iako su se ovih četiri boda u vrlo izjednačenoj ligi doimali (pre)velikim za konačni uspjeh. A tradicija klubova bila je na strani istarskih momčadi i Maria Gennaria.

Proljeće kreće pobjedom protiv Ladića(16:6), te minimalnim porazom kod Umaga. Iako djeluje pomalo čudno, ali pobjeda na Kastvu (10:12) bila je početak furiozne završnice. Istim, minimalnim rezultatom otpremljen je i Mario Gennari, ali dolazi poraz protiv Trstene (13:7). Srećom posljednji u prvenstvu.

Do kraja je preostalo još šest kola, a na saldu Sv. Jakova stići će još 12 bodova - upravo dovoljno za naslov. Uzvrat u Opatiji (10:12), vraćeno je i Kukuljanovu za poraz iz prvog dijela za malom kamatom (16:6), deklasiran je Vodnjan (4:18), a sa strepnjom se je putovale Ladićima.
Opravdano – minimalna pobjeda (10:12).

I onda dramatična završnica prvenstva. Prvi na drugoga u Jadranovu. Pobjedniku ide naslov, pehar za prvaka i inauguracija u Drugu ligu. Konačna pobjeda Sv. Jakova 12:10, slavlje, podosta navijača...

Povijest boćanja u Jaranovu pisala se je krasopisom 22. Lipnja, a događaji su se kretali slijedećim redom –

POJEDINAČNO KLASIČNO –

Maras – Bužleta 13:6 (2:0)

PAR KLASIČNO

Maras/Smirnov – Ritoša/Šorgo (Hrvatin) 11:6 (2:0)

TROJKA KLASIČNO

Šipek/Maras/Srdoč – G. i V. Ritoša/Šorgo 8:9 (0:2)

BLIŽANJE I IZBIJANJE U KRUG

Šaban – Bernardis 17:24 (0:2)

PRECIZNO IZBIJANJE

Maras – Bernardis 18:11 (2:0)

BRZINSKO ŠTAFETNO IZBIJANJE

Poslek/Šaban – Ritoša/Šorgo 39/51 : 24/45 (2:0)

POJEDINAČNO KLASIČNO

Šaban – Ritoša 13:11 (2:0)

PAR KLASIČNO

Smirnov/Maras – Šorgo/Bužleta 6:13 (0:2)

TROJKA KLASIČNO

Šaban/Šipek/Poslek (Malnar) – E. i W. Ritoša/Bernardis 0:13 (0:2)

BLIŽANJE I IZBIJANJE U KRUG

Srdoč – Sorgo 14:18 (0:2)

SV. JAKOV – UMAG 12:10 (169:154)

Ovaj veliki uspjeh ostvarili su igrajući tijekom sezone: Ivica Šaban (kapetan), Kristijan Šipek, Damir Poslek, Lucijan Srdoč, Zvonimir Maras, Alen Smirnov, Sebastijan Tomić, Neven Malnar, Kristijan Knežević, Robert Jerčinović, Karlo Šaban i Vjeko Matetić (trener). I naravno sveprisutna uprava, prepoznatljivi navijači, cijelo Jadranovo. 

U klubu nisu stali, u tijeku su pojedinačna prvenstva BS PGŽ za mlađe uzraste, pa slijedi državno prvenstvo.

Za boćare dugo, toplo i boćarsko radno ljeto, sa podosta treninga. Od jeseni čekaju Marčelji, Istra Aluminij, Sloga, Dubrava, dva sveca Sv. Luka i Sv.Rok-Klana, Lovran...

Top