Grad Crikvenica ponovno među najtransparentnijim gradovima u Hrvatskoj
Objavljeno: 05.07.2016.

Prema istraživanju Instituta za javne financije, Grad Crikvenica je drugu godinu za redom među najtransparentnijim gradovima u Hrvatskoj, kada je riječ o otvorenosti (transparentnosti) proračuna.

Crikvenica je još prošle godine ušla u društvo najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj osvojivši maksimalan broj bodova u istraživanju Instituta za javne financije. Ovo značajno priznanje struke Crikvenica je dobila drugu godinu za redom i to na temelju Proračuna za 2015. godinu.

Utvrđeno je kako su na transparentan način građanima prikazani svi proračunski dokumenti, od Godišnjeg izvješća za 2014. godinu, Polugodišnjeg izvršenja Proračuna za 2015. godinu, Prijedloga Proračuna za 2016. godinu, izglasani Proračun kao i Proračun za građane Posebna pažnja istraživanja posvećena je mogućnostima koje se građanima pružaju kako bi oni dobili potpune, točne, pravovremene i razumljive podatke o Proračunu.

U Gradu Crikvenici već dugi niz godina provodi se i javna tribina o proračunu koja služi kako bi građani prije izglasavanja proračuna mogli sudjelovati u njegovom kreiranju, ali i kako bi dobili točne informacije o svim proračunskim rashodima i prihodima.

Gradonačelnik Damir Rukavina istaknuo je kako je iznimno ponosan što je Crikvenica drugu godinu za redom primila ovo veliko priznanje. Naglasio je kako ono predstavlja rezultat dugogodišnjeg rada i težnje za što transparentnijim poslovanjem.

Važno je napomenuti kako su ovim istraživanjem obuhvaćene sve županije, gradovi i općine u Republici Hrvatskoj. Posebno je zanimljivo promotriti kako je se iz istraživanja Instituta za javne financije može utvrditi da otvorenost proračuna ne ovisi o broju stanovnika, visini proračunskih prihod, pozitivnom ili negativnom poslovanju, već prvenstveno o volji vladajućih u lokalnim jedinicama. 

˝S obzirom na to da volje ne nedostaje, drago nam je da je naš trud prepoznat, a trudit ćemo se i u budućnosti zadržati ovako visok stupanj transparentnosti poslovanja˝- istaknuo je Gradonačelnik Rukavina.

Detaljnu analizu Instituta za javne financije možete pročitati na sljedećem linku http://www.ijf.hr/upload/files/107.pdf

Top