Upisi za potencijalno darovitu djecu predškolske dobi
Objavljeno: 05.10.2015.

Od 5. do 16. listopada traje upis djece u program “Male mudre sove” – kraći program za darovitu djecu predškolske dobi. Prijava za upis se može dostaviti u vrtić svakim radnim danom od 7,30 do 14,30 sati, poštom na adresu Šetalište Vladimira Nazora 2/A, 51 260 Crikvenica, ili na e-mail: upisi@radost-crikvenica.hr.

 • igraonica se održava utorkom od 16,30 do 18 sati
 • za upis djeteta je potrebno priložiti prijavu za upis i rodni list djeteta
 • prijava za upis se može preuzeti u tajništvu vrtića ili na internet stranici Dječjeg vrtića
 • testiranje djece će provesti vrtićki psiholog u terminu koji dogovori s roditeljima
 • cijena: 170 kuna mjesečno
 • planirani početak programa je studenom, obavijest vezana za početak provedbe programa biti će obavljene na internetskoj stranici vrtića www.radost-crikvenica.hr i na oglasnoj ploči vrtića
 • dodatne informacije o upisu i igraonici se mogu dobiti na broj 091-241-7997 ili na e-mail: 

Program Male mudre sove je kraći program za potencijalno darovitu djecu predškolske dobi. Provodi se u mješovitoj skupini djece od tri godine do polaska u školu jednom tjedno u trajanju sat i pol.

Darovitost je sklop osobina koje omogućuju pojedincu da dosljedno postiže izrazito iznadprosječan uradak u jednoj ili više aktivnosti kojima se bavi. U ranoj dobi djeca iskazuju uglavnom potencijalnu darovitost koja se još ne očituje u potpunosti kao zrela, produktivna darovitost. Izrazito je važno dovoljno rano prepoznati posebne znakove u ponašanju djeteta, osigurati što poticajnije okruženje, jer to znači povećati mu šanse da razvije svoj potencijal.

Program se temelji na cjelovitom pristupu poticanja razvoja djeteta uvažavajući njegove individualne potrebe i interese. Voditeljica, odgajateljica-mentor Branka Cvija je završila edukaciju za voditelja programa za darovitu djecu predškolske dobi. U rad programa uključena je stručna suradnica psiholog Marija Miškulin koja provodi i psihologijsko testiranje djece prije ulaska u program.

Aktivnosti djece koje potiču aktivno učenje, kreativno mišljenje i višu razinu misaonih procesa odvijaju se u poticajnom i kvalitetno strukturiranom prostoru i to kako slijedi:

 1. logičko-kombinatoričke aktivnosti (igre koje pružaju mogućnost kombiniranja, mozgalice, pitalice),
 2. istraživačke igre i pokusi (aktivnosti s materijalima za pokuse s vodom, zrakom, magnetima, svjetlom, težinom, slobodnim padom, kosinama…)
 3. edukativne igre na računalu
 4. igre za poticanje matematičkih i predčitalačkih vještina
 5. zahtjevne stolne i didaktičke igre (memory, puzzle, slagalice)
 6. igre za kreativno mišljenje i divergentnu produkciju (izumi, stvaranje priče, predviđanje ishoda, što sve može biti neobično, smišljanje različite uporabe predmeta, smišljanje objašnjenja)
 7. raznovrsne igre kreativnog izražavanja i stvaranja (igre uloga, igre pokretom, druge igre neoblikovanim materijalom)
 8. tematske cjeline – projekti (produbljivanje dječjih interesa i spoznaja – individualno i zajedničko)
 9. igre za poticanje socio-emocionalnog razvoja (prepoznavanje emocionalnog doživljaja, izražavanje emocionalnog doživljaja na prihvatljiv način, poticanje suradnje, odgovornosti, samodisciplini i ustrajnosti u radu).
Top