GRADSKO OKO RJEŠAVA GRADSKE PROBLEME
Objavljeno: 17.08.2015.

Prepoznavši vrijednost međusobne suradnje, a kao poklon građanima za dan njihova grada, u Gradu Crikvenici osmišljen je novi način brige za grad, njegov izgled i građane Crikvenice.

Ovih dana na Internet je postavljena vrlo inovativna aplikacija Gradsko oko putem koje građani mogu ukazati na probleme koje su uočili i prijaviti ih kako bi oni u što kraćem roku bili riješeni.

Gradsko oko aplikacija je koja prije svega potiče čim veću suradnju između gradskih institucija i građana, a dio je sveobuhvatnog projekta razvoja Crikvenice kao pametnog grada.

Pametni gradovi faza su razvoja prema cjelovitim i održivim gradovima, u kojima će se kvaliteta ljudskoga života, ali i odnosa prema prirodnoj okolini kroz vrijeme znatno unaprjeđivati.

Jedan od prioriteta pametnih gradova je korištenje tehnologije za unapređenje održivosti, efikasnosti i učinkovitosti javne usluge. Kako je kriza dovela do povećanja troškova i manjih budžeta te otežala transformacijske projekte u gradovima, efikasnost je postala sve važnija. Sa ovakvim aplikacijama grad Crikvenica ulazi u prvu fazu takvog razvoja.

Gradsko oko aplikacija je pomoću koje građani mogu prijavljivati komunalne, prometne ili infrastrukturne probleme kao i one vezane uz čistoću, ali i kritike i pohvale. Pristup aplikaciji vrlo je jednostavan. Prijaviti se može na internetskoj stranici www.crikvenica.oko.hr. Nakon unosa osnovnih podataka postaje se dio pametnog grada, dobiva se kod za preuzimanje aplikacije na mobilne telefone i može se krenuti sa prijavljivanjem problema. Prednost aplikacije svakako je mogućnost postavljanja iste i na osobna računala i na mobilne telefone.

Aplikacija Gradsko oko funkcionira na vrlo zanimljiv način. Po zaprimljenoj prijavi administrator obavijest šalje instituciji ili kooperantu odgovornim za taj dio funkcioniranja grada, a koji u najkraćem vremenu problem treba riješiti. Tako će na primjer prijavljeni problem sa otpadom ili prometom u mirovanju biti poslan Eko Murvici d.o.o., problem u električnoj infrastrukturi kao na primjer problem sa rasvjetom Hrvatskoj elektroprivredi, dok će problemi vezani za veterinu ili telefonsku infrastrukturu biti poslani kooperantima zaduženim za takvu vrstu problema.

Korisnik koji je prijavio problem u svakom trenutku, na vrlo jednostavan način, može vidjeti u kojoj fazi obrade je njegova prijava. Svaki prijavljeni problem dobiva svoju oznaku na interaktivnoj karti Grada te mijenja boju ovisno o fazi rješavanja problema. Naravno aplikacija je u potpunosti besplatna i dostupna svima, a uz evidentiranje problema može se poslati i fotografija postojećeg stanja.

Od početka srpnja otkada je aplikacija postavljena na Internet pa do početka kolovoza zaprimljeno je 58 prijava, od kojih je njih 44 riješeno dok je njih 14 u obradi dok ni jedan problem nije ostao neobrađen ili ignoriran. S obzirom na 75% u potpunosti riješenih prijava, brojke potvrđuju visoku učinkovitosti i efikasnosti kako aplikacije i administracije tako i samih institucija.

Do sada su prijavljeni problemi vrlo različite vrste. Najviše ih je vezano uz nepropisno odlaganje otpada, korištenje javne površine bez odobrenja i probleme vezane uz reklame i oglasne ploče. Korisnici aplikacije mogu prijaviti i probleme vezane uz nepropisna parkiranja, razne sanacije, opasnosti ili čistoću.

Ovakvim projektima kakav je Gradsko oko Grad Crikvenica pokazuje da osluškuje potrebe svojih građana i brine kako za njih tako i za grad. Iznimno visoka efikasnost moguća je samo vrlo dobrom suradnjom između gradskih institucija i usredotočenosti na potrebe svojih građana.

Ovim putem potičemo sve građane da preuzmu aplikaciju na svoja računala i mobilne telefone, paze na svoj grad te tako budu dio razvoja Crikvenice kao pametnog grada.

Top