Grad Crikvenica ostvario maksimalan broj bodova na testu transparentnosti
Objavljeno: 10.07.2015.

Prema istraživanju Instituta za javne financije, Grad Crikvenica je među najtransparentnijim gradovima i općinama u Hrvatskoj, kada je riječ o otvorenosti (transparentnosti) proračuna. Crikvenica je tako postala dio malog društva od svega nekoliko gradova koji su u ovom istraživanju dobili maksimalan broj bodova. Utvrđeno je kako su na transparentan način građanima prikazani svi proračunski dokumenti, od godišnjeg izvješća za 2013. godinu, polugodišnjeg izvršenja proračuna za 2014. godinu, prijedloga proračuna za 2015. godinu, izglasani proračun kao i proračun za građane. U iscrpnoj analizi, Institut je posebno istaknuo Grad Crikvenicu kao jedini grad u Hrvatskoj koji osim svih spomenuti dokumenta objavljuje i proračun za mlade. Posebna pažnja istraživanja posvećena je mogućnostima koje se građanima pružaju kako bi oni dobili potpune, točne, pravovremene i razumljive podatke o proračunu. Prilikom provođenja istraživanja, vršene su i analize internetskih stranica pa je tako među internetskim stranicama svih gradova u Hrvatskoj posebnu pohvalu dobila upravo internetska stranica Grada Crikvenice.

Gradonačelnik Damir Rukavina istaknuo je kako je ovo veliko prizanje Gradu Crikvenici, a ono predstavlja rezultat dugogodišnjeg rada i težnje za što transparentnijim poslovanjem. Napominje kako se u Gradu Crikvenici već dugi niz godina provodi i javna tribina o proračunu koja služi kako bi građani prije izglasavanja proračuna mogli sudjelovati u njegovom kreiranju, ali i kako bi dobili točne informacije o svim proračunskim rashodima i prihodima. "Mišljenja smo da je upravo to jedan od najtransparentnijih načina trošenja gradskog novca, jer građani uistinu imaju pravo znati kako se troše proračunska sredstva, kao što imaju pravo i predlagati kako bi se raspoloživa sredstva mogla što bolje i kvalitetnije utrošiti", istaknuo je gradonačelnik Rukavina.

Važno je napomenuti kako su ovim istraživanjem po prvi puta obuhvaćene sve županije, gradovi i općine u Republici Hrvatskoj. Posebno su zanimljivi rezultati koji pokazuju da otvorenost proračuna ne ovisi značajno o broju stanovnika, visini proračunskih prihod, pozitivnom ili negativnom poslovanju, već prvenstveno o volji vladajućih u lokalnim jedinicama. S obzirom na to da volje ne nedostaje, drago nam je da je naš trud prepoznat, a trudit ćemo se i u budućnosti zadržati ovako visok stupanj transparentnosti poslovanja.

Preuzmite izvorni članak:
Otvorenost proračuna županija, gradova i općina: studeni 2014. – ožujak 2015.

 

Top