Osluškivanjem potreba građana do uspješnog projekta javnog  prijevoza – City bus
Objavljeno: 09.02.2015.

Već pune četiri godine na području Grada Crikvenice prometuje City bus, gradski javni prijevoz koji povezuje sva naselja Grada Crikvenice. Na inicijativu Grada Crikvenice, prvih godinu dana javni prijevoz kao pilot projekt provodilo je gradsko komunalno poduzeće Murvica, a sufinancirao se iz proračuna Grada Crikvenice. U tom razdoblju težnja i osnovna ideja bila je osluškivati potrebe građana i uvidjeti na kojim je relacijama i u koje vrijeme građanima javni prijevoz najpotrebiji te jesu li građani zainteresirani za uvođenje ove vrste prijevoza. Po provedenom natječaju, pravo vršenja javnog prijevoza pripalo je društvu Autotrans. Cilj projekta bio je omogućiti svim našim sugrađanima i gostima funkcionalan način prijevoza po popularnim i prihvatljivim cijenama koji će ispuniti potrebe svih korisnika.

Danas se na području Grada Crikvenice javni prijevoz odvija na četiri linije i to prema Jadranovu, Dramlju, Gornjem kraju i Selcu s ukupno 6 do 10 polazak dnevno, ovisno o ljetnom i zimskom redu vožnje. Za raziku od zimskog reda vožnje kada City bus prometuje šest dana u tjednu, za ljetnih mjeseci javni prijevoz je organiziran svakodnevno, dakle, sedam dana u tjednu. Za ljetnih mjeseci, osim povećanog broja polazaka, prošle godine uvedena je i posebna linija koja je prometovala prema Kačjaku te na taj način povezala i Kačjak s centrom Crikvenice te omogućila stanovnicima tog dijela Crikvenice kao i velikom broju gostiju koji borave na području Kačjaka, korištenje javnog prijevoza te smanjenje prometnih gužvi kojih u ljetnim mjeseci ne nedostaje.

S obzriom na to da trošak prijevoza sufinancira Grad Crikvenica i to u iznosu od 370.000 kuna godišnje, cijena karte je uistinu simbolična. Svi korisnici javnog prijevoza voze se po cijeni od 8 kuna po vožnji, dok se talon od 10 karata može kupiti po cijeni od 60 kuna. S ovom cijenom karte, Grad Crikvenica ubraja se među gradove s najjeftinijim cijenama u hrvatskom sustavu javnog gradskog prijevoza.

Osim niskih cijena, putnicima su na raspolaganju dva klimatizirana autobusa koji su svojom veličinom prilagođeni gradskom prijevozu. Na području Grada određeno je ukupno 25 stanica koje su prilagođene potrebama korisnika pa se one nalaze na lokacijama kao što su neposrdna blizina ambulante, banaka, pošte i slično.

Posljednje dvije godine, u vrijeme održavanja maškaranih zabava, uvedene su posebne noćne linije prema Jadranovu i Selcu. Tako iz oba mjesta City bus kreće prema Crikvenici u 22 h, a povratak je organiziran u dva noćna termina i to u 2:20 h te u 3:20 h. Na ovaj način željelo se potaknuti korištenje javnog prijevoza u svrhu povećanja sigurnosti prometa i to posebice u dane vikenda. Iznimno smo zadovoljni interesom nasih sugrađana za ove noćne linije. Tako je primjerice, uspoređujući podatke o broju putnika u siječnju i veljači (vrijeme trajanja maškara) 2012. godine, dakle prije uvođenja noćnih vožnji vikendima, broj putnika iznosio 1.781 u siječnju te 1.090 u veljači. U 2013. godini, nakon uvođenja noćnih vožnji, zabilježeno je 2.278 putnika u siječnju te 2.551 putnik u veljači, a takav trend nastavio se i u 2014. godini. Osim značajnog povećanja broja putnika u navedenim mjesecima, vekli porast vidljiv je i u ljetnim mjesecima, srpnju i kolovozu po čemu je evidentno da i sve veći broj gostiju koji borave na području Grada Crikvenice koriste javni prijevoz. Gledajući ukupan broj putnika, on je u 2012. godini iznosio 43.248 putnika, dok je u 2013. godini zabilježeno 50.948 putnika.

Možemo zaključiti kako su dodatne noćne vožnje u vrijeme održavanja maškara ispunile svoj primarni cilj jer je prema podacima PP Crikvenica, značajno smanjen broj prometnih nesreća u odnosu isto vrijeme prijašnjih godina.

Želimo izraziti veliko zadovoljstvo zbog načina na koji je projekt javnog prijevoza zaživio u Crikvenici te zbog prihvaćanja istoga od strane svih naših sugrađana i gostiju. Grad Crikvenica će i dalje sufinancirati javni prijevoz te bez obzira na tržišno povećanje cijena prijevoza pokušati zadržati što niže cijene uz pružanje što kvalitetnije usluge svim korisnicima. Također, uvodit će se promjene i novine sukladno potrebama i interesima korisnika.

Top