Danas u Muzeju Grada Crikvenice otvorenje izložbe -  845°C
Objavljeno: 03.06.2014.

Muzej Grada Crikvenice u suradnji s Institutom za arheologiju, svojim dugogodišnjim stručnim suradnikom, otvara izložbu 845°C. Iza ovog kratkog i zanimljivog naziva izložbe krije se priča o antičkoj Crikvenici stara 2000 godina.

Godinama se vjerovalo da se antička postaja Ad Turres nalazila na mjestu današnje Crikvenice, osim nekih spomena na starim kartama, drugih, materijalnih dokaza nije bilo. Međutim, učestali pronalasci keramičkog materijala na nekim područjima u Crikvenici bili su poticaj da se 2004. godine na pomoćnom nogometnom igralištu naprave prva probna arheološka istraživanja. Već 2006. godine Institut za arhelogiju, na čelu s Gorankom Lipovac Vrkljan, počinje istraživanje arheološkog lokaliteta Crikvenica – Igralište. Rezultati tih istraživanja, posebice otkriće antičke keramičke radionice s ostacima sačuvanih keramičkih peći i otkriće novog tipa amfore, prema lokalitetu nazvane „crikvenička“ bili su glavni poticaj i za osnivanje Muzeja Grada Crikvenice. Bogata građa pronađena tijekom arheoloških iskapanja uvelike je rasvjetlila antičku povijest današnjeg prostora Crikvenice ali i cijelog područja Vinodola.

Istraživanja su sve te godine financijski pomagali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske kao i Grad Crikvenica, koji četiri godine nakon prvih istraživanja osniva 2008. godine i Muzej Grada Crikvenice.

Veliki broj institucija, ustanova, stručnih suradnika ali i veliki broj pojedinaca zaslužan je za rezultate dobivene tijekom dugogodišnjih arheoloških istraživanja.

Ovom se izložbom žele predstaviti rezultati dosadašnjih istraživanja, ali i povećati svijest javnosti o lokalitetu čija važnost prelazi i granice, ne samo Crikvenice i Vinodola, nego zauzima važno mjesto na antičkoj karti Europe.

Izložba se otvara danas, 3. lipnja 2014. godine u 19,00 sati u Muzeju Grada Crikvenice, i ostaje otvorena sve do 31. siječnja 2016. godine.

Top