gradonacelnik_zamjenici_bigNa Dan Grada Crikvenice, 14. kolovoza, održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća kojoj su nazočili predstavnici županijskih i crkvenih institucija te gradonačelnici i predstavnici susjednih i prijateljskih općina i gradova, od kojih su mnogi pozdravili nazočne na slavlju (Verbania, Orlova, Harkany, Kidričevo, Zabok, Poreč, Novi Vinodolski, Općina Vinodolska, Senj i Bakar). U ime županijskog izaslanstva i župana Vidoja Vujića skup je pozdravio Gerhard Lempl čestitavši Crikvenici 600. rođendan. Sjednici su nazočili i monsinjor dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup i metropolit, te predstavnik bijelih fratara, pavlin iz Sv. Petra u Šumi.

gradonacelnik_zamjenici_bigCrikveničanima su povodom Dana Grada čestitke uputili i premijer Zoran Milanović, u ime Ministarstva branitelja u Vladi RH Predrag Matić-Fred, Vojko Obersnel u ime građana Grada Rijeke, Željko Lambaša u ime Općine Čavle, te kap. bojnog broda Marin Stošić, zapovjednik Obalne straže RH.

Na samome početku sjednice, minutom šutnje odana je počast i zahvalnost svim poginulima za obranu Domovine i umrlim hrvatskim braniteljima.

Predsjednik Gradskog vijeća Dragan Magaš i gradonačelnik Damir Rukavina su izrazili zahvalnost vatrogasnim postrojbama, dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz cijele Hrvatske, te članovima Stožera za zaštitu i spašavanje, koji su 23. i 24. srpnja obranili Crikvenicu od razornog požara. U sklopu sjednice, predstavnicima vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava su dodijeljene zahvalnice. Na sjednici su ih zastupali Slavko Gauš, Matko Škalamera i Robert Hrelja.

U sklopu sjednice dodijeljene su i ovogodišnje nagrade Grada Crikvenice. Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena zapovjedniku 155. brigade Hrvatske vojske Ivanu Manestru (1937. - 2010.), a nagradu je preuzela njegova supruga Mirjana. Godišnja nagrada Grada Crikvenice je dodijeljena Ivici Šubatu za iznimne uspjehe u izdavačkoj djelatnosti.

Gradonačelnik Damir Rukavina se osvrnuo na rad Gradske uprave u protekloj godini te istaknuo znatna ulaganja u komunalne objekte i infrastrukturu koja su tijekom protekle godine realizirana ili su u tijeku. Najveće investicije odnose se na preuređenje i proširenje Trga Stjepana Radića, vodovod u crikveničkom Gornjem kraju, ulice i lokalne prometnice u susjednim mjestima, prvenstveno u Dramlju, a sveukupno premašuju vrijednost od 60 milijuna kuna. Gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković je u svom govoru istaknuo kako je Crikvenica posljednjih godina preuzela primat što se tiče kapitalnih ulaganja.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su Ženska klapa „Sveta Jelena" i Gracian Čop sa svojom skladbom »Crikvenice, ti moja si mat«.

Nakon svečane sjednice, uslijedilo je dramsko uprizorenje „Mi, knez Mikula IV., milošću Božjom" ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije kojemu je prethodio svečani mimohod sudionika od Trga Stjepana Radića do Crkve. Uprizorenje o darovanju samostana sv. Marije i okolnog zemljišta pavlinima od 14. kolovoza 1412. priredili su ravnateljica Centra za kulturu „Dr. Ivan Kostrenčić" Sanja Škrgatić i redatelj Denis Brižić. Sudjelovali su glumci iz Rijeke i Kostrene te iz Crikvenice, članovi crikveničkog KUD-a „Vatroslav Lisinski" i Karnevalske skupine „Kirci".

Izvedba uprizorenja snimljena je digitalnom kamerom i bit će objavljena u obliku DVD-a s knjižicom.

Proslava Dana Grada i 600. rođendana Crikvenice nastavljena je velikim koncertom TBF-a i grupe „Angels" na Trgu Stjepana Radića, a netom prije tradicionalnog ponoćnog vatrometa, gradonačelnik Damir Rukavina je svim građanima čestitao Dan Grada Crikvenice i blagdan Vele Gospe, njezine nebeske zaštitnice.

Galerija slika:

{phocagallery view=category|categoryid=58|limitstart=0|limitcount=0}

Top